Senatul a VOTAT FAVORABIL pentru aplicarea NOULUI INDICE și pentru CREDITELE VECHI

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
ROBOR 2 martie. Indicele bancar stagnează la cotaţia de sub 7%
ROBOR 2 martie. Indicele bancar stagnează la cotaţia de sub 7%
Amendamentul prin care noul indice ROBOR se aplică şi contractelor în derulare a fost votat şi de Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, acesta urmând să se aplice tuturor contractelor începând cu 2 mai 2019, dacă va trece şi de Camera Deputaţilor. 

"Comisia de Buget a aprobat amendamentul (votat de Comisia economică, industrii şi servicii din Senat n.r.), un vot destul de strâns dar a trecut, prin care se aplică noile prevederi referitor la ROBOR şi la contractele în derulare. Deci începând din 2 mai la toate contractele în derulare vor aplica acelaşi regim ca şi la cele noi. Nu se consideră retroactivitate. Am stabilit clar că nu există. Se porneşte de la 2 mai încolo. Problema era dacă ştim că într-adevăr va fi o scădere, se menţine costul creditului sau va fi mai mare", a declarat, pentru AGERPRES, Viorel Arcaş. 

El a explicat că Senatul este prima Cameră a Parlamentului unde se va discuta amendamentul, iar pentru a se aplica acesta trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor. 

Comisia economică, industrii şi servicii din Senat a votat marţi, cu majoritate de voturi, un amendament la OUG 19/2019 prin care se modifică OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, iar în urma acestuia noul indice ROBOR, bazat pe tranzacţii, s-ar putea aplica şi contractelor în derulare. 

Citește și: Cum va evolua indicele care va înlocui ROBOR-ul. Care sunt așteptările

"O modificare foarte importantă la care am ţinut foarte tare. Am stabilit şi am votat în Comisia Economică ca noul indice al ROBOR-ului, acela bazat pe tranzacţii, acesta real, să se aplice şi contractelor în derulare...Sigur, băncile se opun. E vorba de a face dreptate până la capăt în sensul că, constatând că indicele ROBOR, cel care a funcţionat până acum era folosit în funcţie de cotaţii, adică era unul, am spus noi incorect calculat, şi am sesizat Guvernul României şi Banca Naţională să schimbe procedura de calcul. Ea s-a schimbat, numai că s-a făcut dreptate pe jumătate şi anume noul indice ROBOR urmează se să aplice creditelor de pe 2 mai încolo. Ori prin acest amendament noi am stabilit că şi creditelor în derulare trebuie să le se aplice noul indice întrucât am crea o discriminare faţă de cei care au astăzi contracte în derulare. Este nefiresc să existe doi indici la care să se refere ratele românilor. Unul calculat incorect şi unul calculat corect pe bază de tranzacţii. Ca atare, toţi beneficiarii de credite în lei şi cele care sunt în derulare şi cele viitoare vor beneficia de calculul noului indice în baza tranzacţiilor de pe piaţă", a declarat, marţi, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat, Daniel Zamfir. 

Întrebat despre problema ridicată de bănci, conform căreia prin aplicarea noului indice ROBOR nu se garantează rate mai mici, Zamfir a răspuns că este "o nouă perdea de fum pe care o aruncă băncile".

Citește și: Senat. Comisia economică, vot pe raportul manipulării ROBOR

"Aceasta este o nouă perdea de fum pe care o aruncă băncile, pentru că până la urmă pe români îi interesează ca indicele să fie calculat corect. Este foarte greu de crezut, dacă nu imposibil să ne imaginăm că indicele pe tranzacţii va fi deasupra celui pe cotaţii, pentru că o analiză pe ultimii 10 ani arată că indicele pe tranzacţii a fost între 0,3 şi 3 puncte procentuale mai mic decât cel pe cotaţii. Este firesc să fie aşa", a afirmat Daniel Zamfir. 

Potrivit modificărilor aduse în Comisia Economică, instituţiile de credit au obligaţia ca în decurs de 60 să adapteze contractul conform noilor dispoziţii legale. După expirarea termenului, prin notificare debitorului, efectele contractului sunt suspendate de drept până la momentul adaptării contractului. Potrivit datelor oficiale, un milion de români au credite în derulare cu rate raportate la ROBOR.

OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculata rata pentru creditele în lei cu dobânda variabila va intra în vigoare începând cu data de 2 mai 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule / FOTO: Freepik

INS anunță că PIB-ul României a stagnat în T3 2024

Noile date marchează o ajustare față de estimările...

Euro / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

De ce crește prețul petrolului

De trei săptămâni piața petrolului rămâne înscrisă pe un trend ascendent.

Insolvență / FOTO: Freepik

Economia Germaniei nu a mai văzut așa ceva din 2009

Este o nouă dovadă că prima economie a Uniunii Europene...

Cupru

Prăbușirea prețului la cupru ar putea fi brutală

Piața cuprului se teme de Donald Trump.

Se incinge apa oceanelor
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Vă aducem și azi cele mai importante știri ale...

Dumitru Chisăliță
Bogdan Hossu
Hacker / Foto: Freepik
Incendiu în Los Angeles / Captură video
Sediul BRD din Piața Victoriei
Românii vor avea încă o zi liberă

O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025

Angajații din sistemul bugetar vor beneficia în acest an...

Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Exploatare de litiu
Bani
Kratos / FOTO: Pagina oficială a companiei

BNR: Cu cât se vând, astăzi, euro, dolarul şi aurul

Evoluţie mixtă a leului în faţa principalelor valute.

Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Platforma marina / Foto: Freepik
Baraj hidroenergetic
Muncitor pe șantier / Foto: Freepik

Dinamica sectorului construcţiilor. Cifre oficiale de la INS

În perioada 1.I – 30.XI.2024 s-au eliberat 33156...

Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy
Robot / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik

pixel