Senatul decide luni soarta pensiilor magistraților

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Senatul Romaniei
Senatul Romaniei
Ce schimbări aduce noul proiect.

Plenul Senatului urmează să dezbată luni, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul final al Comisiei pentru muncă, sesizată pe fond, va fi prezentat în aceeași dimineață, după ce, vineri, Comisia juridică a dat aviz asupra documentului.

Proiectul a trecut săptămâna trecută de Camera Deputaților cu 259 de voturi „pentru”, un singur vot „împotrivă” și 25 de abțineri.

Pensionare la 65 de ani, fără etape

Una dintre principalele modificări aduse în Camera Deputaților este eliminarea prevederilor privind eșalonarea vârstei de pensionare până în anul 2045. Astfel, potrivit noilor reglementări, începând cu 1 ianuarie 2026, toți magistrații se vor pensiona la vârsta standard de 65 de ani.

Această decizie uniformizează procesul de pensionare și înlătură trecerea graduală stabilită inițial prin tabelele de eșalonare.

Calculul pensiei, modificat printr-un amendament USR

Un alt aspect important îl reprezintă schimbarea modului de calcul al pensiilor de serviciu. Un amendament propus de USR și acceptat de Camera Deputaților prevede că:

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată numai în aceste funcții se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării."

Proiectul este considerat esențial pentru reforma sistemului de pensii speciale și pentru alinierea acestuia la principiile sustenabilității financiare cerute de Comisia Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Audit / Foto: Freepik
Grafic
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
China National Nuclear Corp.
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact
Diana Buzoianu / Foto: Florin Răvdan
Schimb valutar / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Cristina Chiriac, CONAF
Nu scăpăm de caniculă
Bursa de Valori București
Transporturile și IT-ul trag în jos piața serviciilor pentru firme / Foto: Freepik
Sfaturi pentru a începe o afacere pe cont propriu
Diana Buzoianu
Ioana Dogioiu
Leonardo Badea
ANAF / Foto: DCBusiness
Microsoft și ANAF
Schimb valutar / Foto: Freepik

pixel