Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer
Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer
Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz autonom, în cadrul unui experiment care, potrivit inginerilor care l-au conceput, are ca scop să crească încrederea oamenilor în vehiculele fără şofer, relatează AFP.

Noul vehicul nu seamănă cu un autobuz obişnuit: este în întregime simetric, are margini rotunjite şi ferestre mari care îl fac să arate mai mult cu o jucărie decât cu un mijloc de transport de ultimă generaţie.

Acest design este unul intenţionat, a spus Jeong Seong-gyun, responsabil cu condusul autonom la 42 Dot, start-up-ul care a creat această tehnologie de condus fără şofer şi care acum a devenit proprietatea companiei sud-coreene Hyundai.

"Acesta e viitorul", a spus el pentru AFP, adăugând că, prin urmare, era nevoie de "un nou tip remarcabil de design".

Autobuzul seamănă puţin cu "o jucărie Lego" deoarece a fost fabricat din piese compozite pentru a reduce costurile şi pentru a-l face mai uşor de reprodus, a explicat el.

"Vrem să încurajăm condusul autonom", a mai spus el, adăugând că obiectivul companiei este de a face astfel încât tehnologia să fie mai ieftină, mai sigură şi mai uşor de transferat către numeroase tipuri de vehicule, cum ar fi camioanele de livrare.

Plasat pentru moment sub supravegherea strictă a unui şofer, noul autobuz se va conduce singur pe noul traseu, un mic circuit de 3,4 kilometri în jurul centrului oraşului capitalei Coreii de Sud, cu o durată de circa 20 de minute.

Oamenii pot urca la bord la una dintre cele două staţii desemnate, după ce şi-au rezervat un loc gratuit printr-o aplicaţie.

Pentru a se deplasa, autobuzul foloseşte o cameră şi un radar, şi nu senzori scumpi, a precizat Jeong.

Majorarea pensiilor. Răsturnare de situație: Marius Budăi, precizări privind modul de calcul

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu precizări legate de modul în care sunt stabilite plafoanele pentru acordarea măsurilor de sprijin destinate diferitelor categorii de pensionari. 

Contactat telefonic de postul de televiziune România TV, ministrul Muncii a fost întrebat care va fi baza de calcul pentru a se stabili, baremul sub care se vor primi ajutoare după majorarea de 12,5% a pensiilor. Mai întâi se aplică majorarea și după aceea se stabilesc acele plafoane de 3000, 2000, 1500 de lei?

”Am o rugăminte la Dumneavoastră, pentru a nu se confunda în comunicarea publică aceste măsuri cu ajutorul social, cel puțin eu le numesc măsuri de sprijin. Bineînțeles că, mai întâi, se face calculul și se majorează pensiile, după care se implementează aceste măsuri. Tocmai de aceea am ridicat de la 1500 la 1700 pragul pentru acele vouchere pentru alimente, tocmai de aceea nu mai avem măsuri doar până la concurența sumei de 2000 de lei și am ridicat pragul până la 3000 de lei. Sunt măsuri care au fost luate în corelare”, a spus Marius Budăi. 

Cu alte cuvinte, a intervenit moderatorul emisiunii, ”în acest moment, cine are până în 3000 de lei să nu spere că va primi și măsuri de sprijin. Pentru că îi va crește pensia peste 3000 de lei, ceea ce înseamnă că nu se mai încadrează pentru acele măsuri de sprijin”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel