Shell dă în judecată Greenpeace pentru un protest spontan pe un petrolier

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Compania Shell
Compania Shell
Shell a dat în judecată Greenpeace pentru daune de 2,1 milioane de dolari după ce activiștii grupului de mediu s-au îmbarcat anul acesta pe o navă petrolieră a companiei în timp ce aceasta se afla în tranzit, potrivit Greenpeace.

Compania britanică de petrol și gaze a depus cererea la Înalta Curte din Londra. Activiștii Greenpeace au urcat la bordul navei în ianuarie în apropiere de Insulele Canare, în largul coastei atlantice din nordul Africii, pentru a protesta împotriva forajului petrolier, și au călătorit cu aceasta până în Norvegia.

Într-un e-mail trimis agenției Reuters, Shell a confirmat că au loc proceduri legale împotriva Greenpeace din cauza acestui incident, dar reprezentanții companiei au refuzat să comenteze despre sumele revendicate.

Îmbarcarea pe o navă în mișcare este "ilegală și extrem de periculoasă", a declarat un purtător de cuvânt al Shell.

"Dreptul de a protesta este fundamental și îl respectăm în mod absolut. Dar trebuie să se facă în siguranță și în mod legal", a spus purtătorul de cuvânt.

Nava era destinată câmpului de petrol și gaze Penguins din Marea Nordului, care nu este încă în producție.

Patru activiști Greenpeace au folosit frânghii pentru a se ridica pe navă de pe bărcile gonflabile care au urmărit nava cu mare viteză.

Protestele pe mare împotriva infrastructurilor petroliere, gaziere sau miniere fac de mult timp parte din operațiunile Greenpeace.

 

Ce despăgubiri vor cei de la Shell

 

Despăgubirile cerute de Shell includ costurile legate de întârzierile de transport maritim și cheltuielile pentru securitate suplimentară, precum și costurile legale, potrivit unui document consultat de Reuters.

Grupul a precizat că Shell s-a oferit să își reducă cererea de despăgubiri la 1,4 milioane de dolari dacă activiștii Greenpeace sunt de acord să nu mai protesteze la niciuna dintre infrastructurile de petrol și gaze ale Shell pe mare sau în port.

Greenpeace a precizat că va face acest lucru doar dacă Shell se va conforma unui ordin judecătoresc din Olanda din 2021 de a-și reduce emisiile cu 45% până în 2030, ordin la care Shell a făcut apel.

O cerere de despăgubiri suplimentare de aproximativ 6,5 milioane de dolari din partea unuia dintre contractorii Shell, Fluor, este nesoluționată, potrivit documentului consultat de Reuters. Fluor nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Shell și Greenpeace au purtat negocieri de la depunerea cazului, dar discuțiile s-au încheiat la începutul lunii noiembrie, a declarat Greenpeace, adăugând că acum așteaptă ca Shell să depună alte documente în instanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel