Simpla răceală ne-ar putea proteja de Covid-19. De ce
13 aug, 14:30, de  Oana Pavelescu
Un recent articol publicat în revista Science a generat foarte mult interes pentru că ar putea să ofere explicația pentru care unii oameni fac forme extrem de grave ale Covid-19 în timp ce alții fac forme atât de ușoare încât nici nu sesizează că ar fi bolnavi.
Răcelile ne-ar putea ajuta în protecția împotriva noului coronavirus
Răcelile ne-ar putea ajuta în protecția împotriva noului coronavirus

Cercetătorii de la La Jolla Institute for Immunology din California arată că infecțiile din timpul simplelor răceli pot genera răspuns imun similar cu cel din cazul infecției cu SARS-CoV-2.

Această concluzie sugerează că infecțiile anterioare cu alți coronaviruși mai slabi  generează un răspuns imunitar care este asemănător cu piesele cheie din timpul răspunsului imunitar generat de SARS-CoV-2.

Un alt articol publicat în urmă cu două săptămâni arăta că răspunsul imunitar la SARS-CoV-2 intră în declin după un timp.

Descoperirea a generat îngrijorarea că SARS-CoV-2 ar putea infecta aceeași persoană de mai multe ori și că vaccinurile nu vor putea genera o protecție rezistentă în timp. Însă articolul respectiv se concentra numai asupra unui singur braț al răspunsului imun, respectiv pe celulele B, cele care produc anticorpii care ajută la curățarea infecției.

Însă și celulele T sunt un factor cheie în răspunsul imunitar față de SARS-CoV-2. Acestea joacă o serie de roluri, printre care se numără și sprijinirea celulelor B să ajungă la maturitate. 

Studiu Covid-19. Rasa cea mai vulnerabilă la SARS-CoV-2

Imunitate încrucișată

Pentru epidemiologi, dovezile privind imunitatea în scădere și imunitatea încrucișată nu au venit ca o surpriză. Un studiu din 1990 a arătat că soldații infectați cu unul dintre coronavirusurile mai blânde nu și-au păstrat imunitatea mai mult de un an. 

Coronavirusurile mai blânde pot genera anticorpi similari cu cei generați de coronavirusurile care provoacă SARS și Mers. Acești anticorpi sunt atât de similari încât aproape că au păcălit un centru de îngrijire din Columbia Britanică să creadă că au avut un focar de SARS. De fapt, focarul a fost cauzat de OC43, unul dintre coronavirusurile care provoacă răceala comună.

Cu toate acestea, infecțiile care generează anticorpi similari structural nu oferă neapărat protecție încrucișată într-un mod semnificativ din punct de vedere medical.

Încă nu suntem siguri

Este dificil de spus dacă coronavirusurile mai blânde protejează împotriva SARS-CoV-2, în parte pentru că au fost efectuate puține studii asupra lor. În mod ideal, ar trebui analizate datele istorice pentru a identifica ce comunități au prezentat focare majore ale fiecărei tulpini de coronavirus mai ușoare în ultimii ani și apoi trebuie verificat dacă există o legătură cu cazuri COVID-19 mai puțin severe.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reacția băncilor după încleștarea dintre Trump și Biden

Băncile din întreaga lume se pregătesc pentru...

Rolls-Royce, record de viteză a unui motor electric de avion

Rolls-Royce a anunțat a finalizat testarea tehnologiei...

Ludovic Orban: Vom reintroduce restricții

Premierul Ludovic Orban a anunțat că România va...

Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro