Singurul portavion rusesc revine în forță. Ce dotări va avea

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Portavionul Amiralul Kuznetzov
Portavionul Amiralul Kuznetzov
Marina rusă intenționează să reînceapă operațiunile cu singurul său portavion în 2022, relatează mass-media locale care citează surse din industria de construcții navale din țară în legătură cu progresul reparării navei. 

Nava de război a participat o singura dată la o operațiune de luptă în 2016, când a intrat în Marea Mediterană ca parte a unui desfășurări de forțe îndreptată împotriva NATO, cât și pentru a efectua atacuri aeriene asupra insurgenților islamiști de pe teren. Lipsa de experiență a Rusiei cu operațiunile transportatorului s-a reflectat totuși în pierderea a două aeronave de luptă care au căzut peste bord din cauza problemelor cu echipamentul de prindere al avioanelor. 

Portavionul Amiralul Kuznetsov a fost unul dintre cele trei nave din clasa Kuznetsov care transportau avioane de liptă cu rază medie și care au fost construite în era Sovietică. Portavionul ar fi completat patru transportatoare mai ușoare din clasa Kiev și mai erau planificate construirea a două super-transportoare din clasa Ulyanovsk. Prăbușirea Uniunii Sovietice a condus la vânzarea tuturor celor patru nave din clasa Kiev fie pentru fier vechi, pentru a servi ca atracții civile, fie într-un caz pentru a fi convertite pentru a fi utilizate de către Marina indiană, în timp ce programul privind clasa Ulyanovsk a fost anulat. Amiralul Kuznetsov a fost singura navă din clasa sa care a fost finalizată - cu a doua navă Varyag vândută parțial finalizată către China și a treia anulată în totalitate.

Citește și: Primul portavion al Chinei, scos la testări. Imagini ”scăpate” în public VIDEO

Transportatorului rus i se vor alătura doi transportatori amfibi mai ușori, care se așteaptă că aibă o capacitate de transport de 35.000 de tone fiecare, și care vor avea la bord elicoptere de atac Ka-52 și, eventual, avioane de luptă speciale, capabile să aterizeze pe verticală pentru misiuni ofensive. 

Kuznetsov a intrat într-o perioadă de recondiționare la scurt timp după întoarcerea sa din Marea Mediterană, dar a întâmpinat probleme, inclusiv o macara care s-a prăbușit, surparea unui doc uscat și un incendiu minor la bord. Mai mult, în 2020, directorul șantierului naval care deservea nava a fost arestat pentru deturnarea a aproape 500.000 de dolari care fuseseră alocați pentru curățarea rezervoarelor de combustibil ale navei. Se așteaptă ca renovarea să ofere portavionului noi sisteme electronice de război, comunicații și rețele, noi cazane și pompe, un nou sistem Pantsir inclus în dotarea cu armament și poate cel mai important, noi sisteme de zbor pentru a ajuta la lansarea și recuperarea avioanelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani, lei / Foto: Agerpres
Broker de bursă / Foto: Freepik
Factură energie
Contabilitate / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik

Bitcoin se prăbușește sub 87.000 de dolari. Ce s-a întâmplat

Marți, dolarul a rămas stabil, în timp ce investitorii...

Google / Foto: Unsplash
Stații de încărcare / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Angajați / Foto: Freepik
Criptomonede
Credit ipotecar / Foto: Freepik
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
foto: pexels.com
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă

pixel