Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 60/2019 privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligaţii fiscale şi bugetare are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri financiar-fiscale, precum şi stingerea obligaţiilor fiscale şi bugetare ale unor operatori economici esenţiali pentru stabilitatea şi siguranţa sistemului energetic naţional, printr-o procedură de dare în plată şi, ulterior, concesionarea activelor energetice trecute în proprietatea statului, astfel încât să nu fie periclitată siguranţa sistemului energetic naţional. Totodată, sunt reglementate obligaţiile de plată pentru împrumuturile, subîmprumuturile, angajate de operatori economici care fac obiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat declarat ilegal, în condiţiile necesităţii respectării unor decizii ale Comisiei Europene, se arată în raportul comisiilor de specialitate pentru OUG 60/2019.
Deputatul ALDE Toma Petcu a menţionat că acest proiect de lege "e benefic şi necesar nu doar pentru Complexul Energetic Hunedoara şi pentru întreaga regiune, ci pentru toată ţara". La rândul său, deputatul PNL Virgil Popescu a menţionat că liberalii votează acest proiect pentru că prin această ordonanţă "o parte din sistemul energetic naţional este salvat".
"Practic, ca să ştiţi ce se întâmplă, activele energetice funcţionale din Complexul Energetic Hunedoara, sau oriunde mai pot fi ele în ţară, sunt date într-o dare în plată către ANAF şi trecute în administrarea Ministerului Energiei, pentru a putea fi puse în producţie ulterior. Practic, sistemul energetic naţional şi securitatea energetică a României o salvăm, astăzi, prin acest vot", a spus Popescu.
Citește și Motivul pentru care Enel reduce investiţiile în România
Ordonanţa de urgenţă "reglementează o modalitate specială de stingere a obligaţiilor fiscale şi bugetare, administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, ale operatorilor economici care deţin capacităţi de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare instalate în Sistemul electroenergetic naţional reprezentând active funcţionale energetice şi activele miniere ce asigură cărbunele necesar funcţionării acestora". Senatul a adoptat acest proiect, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...