Sistemul imunitar răspunde diferit în funcție de oră. Când e bine să ne vaccinăm

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Sistemul imunitar reacționează diferit în funcție de oră
Sistemul imunitar reacționează diferit în funcție de oră
Când microorganismele - cum ar fi bacteriile sau virusurile - ne infectează, sistemul nostru imunitar intră în acțiune. Este instruit să sesizeze și să elimine infecțiile și să elimine orice daune cauzate de acestea.

De obicei, se presupune că sistemul nostru imunitar funcționează exact la fel, indiferent dacă o infecție apare în timpul zilei sau noaptea. Dar cercetările, care se întind pe mai mult de o jumătate de secol, arată acum că organismul nostru răspunde de fapt diferit în funcție de ora zilei. Motivul este ceasul bi9ologic și faptul că fiecare celulă din corp, inclusiv celulele noastre imune, pot spune ce oră a zilei este.

Ceasul biologic a evoluat de-a lungul a milioane de ani pentru a ne ajuta să supraviețuim. Fiecare celulă din corp are o colecție de proteine ​​care indică timpul în funcție de nivelurile lor. Știind dacă este zi sau noapte înseamnă că corpul nostru își poate regla funcțiile și comportamentele (cum ar fi când vrem să mâncăm) la ora corectă, notează The Conversation.

Ceasul organismului nostru face acest lucru generând ritmuri de 24 de ore (numite și ritmuri circadiene) în modul în care funcționează celulele. De exemplu, acesta  ne asigură că producem melatonină numai odată cu căderea nopții, deoarece acest produs chimic ne obosește - semnalând că este timpul să dormim.

Sistemul nostru imunitar este compus din mai multe tipuri diferite de celule imune care patrulează continuu corpul în căutarea semnelor de infecție sau deteriorare. Dar ceasul corpului nostru este cel care determină locul în care se află acele celule în anumite momente ale zilei.

În linii mari, celulele noastre imune migrează în țesuturi în timpul zilei și apoi circulă în corpulul nostru noaptea. Acest ritm circadian al celulelor imune ar fi putut evolua astfel încât celulele imune să fie localizate direct în țesuturi într-un moment în care suntem mai predispuși să fim infectați, pregătiți pentru atac.

Este CONFIRMAT! Când a apărut primul focar de CORONAVIRUS

Noaptea, celulele noastre imune circulă în organism și se opresc la ganglionii limfatici. Aici, își acumulează memoria a ceea ce au întâlnit în timpul zilei - inclusiv orice infecții. Acest lucru asigură că pot răspunde mai bine la infecție data viitoare când o întâlnesc.
Având în vedere controlul ceasului biologic asupra sistemului nostru imunitar, nu este deloc surprinzător să aflăm că unele cercetări au arătat că timpul în care suntem infectați cu un virus - cum ar fi gripa sau hepatita - poate avea un impact asupra bolii noastre. Momentul exact este probabil să difere în funcție de virusul în cauză.

Ceasul biologic și vaccinurile

Există, de asemenea, un număr tot mai mare de dovezi care arată că vaccinurile - care creează o „memorie” imună a unui anumit agent patogen - sunt afectate de ceasul biologic și de momentul zilei în care sunt  administrate.

De exemplu, un studiu randomizat din 2016 cu peste 250 de adulți în vârstă de 65 de ani și peste, a arătat că vaccinul antigripal administrat dimineața (între orele 9:00 și 11:00) a dus la un răspuns mai mare la anticorpi comparativ cu cei vaccinați după-amiaza (între orele 15:00 și 17:00).

Mai recent, cei în jurul vârstei de 25 de ani au fost imunizați cu vaccinul BCG (tuberculoză) între orele 08:00 și 09:00 au avut un răspuns imunitar îmbunătățit comparativ cu cei vaccinați între prânz și ora 13:00. Deci, pentru anumite vaccinuri, există dovezi că vaccinarea dimineața devreme poate oferi un răspuns mai robust.

Încă nu se înțelege pe deplin de ce somnul îmbunătățește răspunsul la vaccin, dar ar putea fi din cauza modului în care ceasul corpului nostru controlează direct funcția și localizarea celulelor imune în timpul somnului. 
Desigur, acest lucru ridică întrebarea cu privire la modul în care toate acestea ar putea avea legătură cu pandemia actuală și cu programele de vaccinare la nivel mondial. Modul în care funcționează ceasul nostru imunitar poate fi important în ceea ce privește dacă dezvoltăm COVID-19. În mod curios, receptorul care permite virusului COVID, SARS-CoV-2, să intre în celulele noastre este sub controlul ceasului biologic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Bani / Foto: DCBusiness
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing

pixel