Situația e gravă. Mircea Coșea: România trebuie să treacă la economia de război

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul schițează un posibil plan de acțiune
Profesorul schițează un posibil plan de acțiune
Profesorul Mircea Coșea a creionat un plan în trei pași care ar putea proteja economia României de efectele negative ale războiului din Ucraina, venit peste criza provocată de pandemie și de inflația galopantă. 

”Da, situația este gravă. Pentru că, deși România este o țară mică în economia mondială, este conectată la toate, la absolut toate fluxurile internaționale de capital, de informații, de materie primă, de alimente, de orice, pentru că trăim într-o economie globală, facem parte dintr-o piață unică europeană”, a explicat Mircea Coșea. 

El a arătat că acest lucru ”înseamnă că asupra noastră vor veni efectele indirecte ale acestei căderi pe care economia mondială o are. Pentru că orice sancțiune care se pune asupra Rusia și asupra oricărui alt stat are un revers și asupra celor care pun această sancțiune. Ca atare, se cer anumite sacrificii. Sancționăm Rusia, dar acceptăm creșterea prețurilor la energie, la alimente, pentru că Rusia are ponderea ei și Ucraina la fel în tot ceea ce înseamnă economia mondială. 

Să nu uităm că Ucraina este unul dintre marii exportatori, poate unul dintre primii patru exportatori mondiali de cereale, de alimente, de fier, de titaniu, uraniu, de îngrășăminte agricole. Iar toate aceste materii prime au intrat într-o cursă exacerbată a prețurilor. România folosește și ea aceste produse și trebuie să înțelegem că ne va costa”, a spubliniat analistul. 

Ce este de făcut în această situație

”Este o situație pe care istoria economică o cunoaște. Și anume trebuie trecut la un nou concept de conducere a economiei, pe care o putem numi economie de război sau altfel. Dar care presupune un accent extraordinar de puternic și rapid pe obținerea unei dependențe cât mai mari din punct de vedere energetic și alimentar prin resursele proprii pe care le avem. 

Deci trebuie IMEDIAT să începem să refolosim resursele proprii, de gaze, de petrol, de mâncare, de tot ceea ce putem să facem, pentru a limita cât mai mult dependența de exterior. 

Iar pe fondul acelei revizuiri a ”green deal” despre care se vorbește, în noul context geopolitic, în Europa, noi am putea folosi resurse de care dispunem, precum cărbunele. ”Pentru că în situații excepționale cum este aceasta, interesul vital al societății poate fi mai mare decât interesul ecologic pe o anumită perioadă”, a precizat profesorul Coșea. 

Trei pași concreți 

Prin urmare, a concluzionat Mircea Coșea, guvernanții ar trebui să pună imediat la punct ”un program pe termen scurt de rezolvare a unor probleme energetice. Adică aducerea pe piața energetică românească a unor resurse interne pentru a reduce cât mai mult posibil importul. Asta înseamnă o atenția sporită la economisirea resurselor, dar și începerea exploatării unor resurse pe care le putem pune în circulație imediat. Cum ar fi cărbunele, repunem în funcțiune Mintia și altele pe o anumită perioadă, continuăm investițiile pe segmentul hidro, continuăm  negocierile cu americanii pentru energia nucleară. 

În al doilea rând, un program de constituire a unor rezerve alimentare bine puse la punct. România are nevoie de de un astfel de fond, pentru că importă prea mult, mai precis 70% din mâncarea de fiecare zi a românului. Dacă se întâmplă ceva, dacă se înregistrează o creștere extraordinară a prețurilor nu vom mai putea importa sau vom importa la prețuri uriașe. Prin urmare, trebuie să punem pe piață rezervele noastre interne, care sunt, slavă Domnului. Începe acum primăvara, cu legume, fructe și așa mai departe. Toate trebuie prelucrate în țară, puse pe piață, pentru a scădea importurile. 

În sfârșit, trebuie să înțelegem că nu trebuie să avem reacții negative la o chestiune extraordinar de importantă, dar costisitoare: trebuie să ne înarmăm mai mult. Dar trebuie să cumpărăm cu mai mulți bani alocați de la buget armament de bună calitate”, a subliniat analistul. 

Citește și Rusia amenință! Ce-i de făcut? Expert: Trebuie să acceptăm cu toții ACEST SACRIFICIU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel