Proiectul de lege adoptat miercuri de deputați elimină posibilitatea suspendării executării pedepsei cu închisoarea pentru cei care, în ciuda consumului de alcool sau droguri sau a absenței permisului de conducere, se urcă la volan și provoacă un accident mortal. În consecință, șoferii vinovați în astfel de cazuri nu vor mai putea evita executarea pedepsei cu închisoarea.
Potrivit modificărilor propuse în proiectul legislativ adoptat astăzi de Parlament, Codul penal va fi ajustat pentru a introduce o excepție la suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau închisoarea. În mod concret, suspendarea executării pedepsei cu închisoarea nu va mai fi posibilă în cazul accidentelor rutiere soldate cu moartea unei persoane din cauza neglijenței, atunci când șoferul nu deține permis de conducere sau conduce sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive. Aceeași regulă se va aplica și în situația în care șoferul provoacă moartea a două sau mai multor persoane prin acțiunile sale.
Acum, Codul penal prevede că nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă:
pedeapsa aplicată este numai amenda;
aplicarea pedepsei a fost inițial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.
Potrivit inițiatorilor, legea penală trebuie completată, astfel încât să apară următoarele efecte:
să ocrotească relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă prin aplicarea unor sancţiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reţinută în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive. Aplicarea sancţiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei destinatarilor legii;
să creeze premisele reducerii incidenţei accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive;
să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale faţă de valorile sociale prin funcţia preventiv-educativă de a forma conştiinţa specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viaţă şi integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală.
România conduce topul european atunci când vine vorba despre numărul deceselor cauzate de accidente rutiere, valorile înregistrate aici depășind dublul celor înregistrate la nivelul Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Construit în doar 10 zile la...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...