Soluții pentru gaz mai ieftin în România. Ce se poate realiza pe termen scurt în țara noastră
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Soluții pentru gaz mai ieftin în România. Ce se poate realiza pe termen scurt în țara noastră
Soluții pentru gaz mai ieftin în România. Ce se poate realiza pe termen scurt în țara noastră
Ministrul Energiei ne promite gaz ieftin din Azerbaijan. Dar, singura certitudine până în acest moment este că bulgarii cumpără gaz azer cu un preţ mai mic de patru ori decât cel pe care-l luăm noi de la ruşi.  

Ministrul energiei ne vorbeşte despre gazele care vin din Azerbaijan, prin gazoductul TANAP. Există totuşi o problemă, un interconector la graniţa Bulgariei cu Grecia, care nu este încă realizat. El ar putea lega această magistrală de conducta BRUA care trece şi prin ţara noastră şi astfel am putea obţine gaz azer.

Dar, lucrările la acel interconector bat pasul pe loc. Au fost mai multe termene de finalizare care nu s-au respectat şi rămâne întrebarea care sunt totuşi soluţiile de moment. Ce putem face acum când avem cea mai mare nevoie de gaz ieftin?

Profesorul Ionuț Purca, expert în energie, a vorbit la Antena 3 despre soluțiile pe termen lung și pe termen scurt pentru a avea gaz mai ieftin în România:

În ce criptomonede investește Elon Musk

„Ministrul Energiei din Cehia spunea că acțiunea lui Putin asupra Europei a deschis ochii țărilor din Europa privind surse alternative de alimentare cu gaz, lucru pe care ministrul nostru al Energiei îl face cu inițiative lăudabile. Ideea de a aduce gaz din Azerbaidjan nu este nouă, dar capacitățile respective pot fi întârite în momentul de față datorită BRUA și bineînțeles va trebui să avem discuții puternice cu Grecia și Bulgaria pentru a-și finaliza acel interconector.

Asta este o măsura care, asemenea gazului din off-shore-ul Mării Negre, are bătaie pe termen mediu și lung sau pe termen relativ scurt dar nu imediat. Imediat este clar că trebuie să creștem producția de gaz intern. Încă mai avem capacități și populația consumă 25% din totalul consumului de gaz care poate mult mai mult să fie acoperit din sursele interne astfel încât să ducem prețul gazului măcar către populație la niște valori de acum doi ani.”, a comentat expertul în energie Ionuț Purica, potrivit Antena3.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel