Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Motorul îl reprezintă segmentul companiilor medii, care au între 50 şi 249 angajaţi, care au închiriat 114.367 mp, ceea ce reprezintă 83% din suprafaţa închiriată de IMM-uri. În contextul actual, piaţa este echilibrată în ceea ce priveşte volumul de spaţii închiriate de IMM-uri şi companii mari, conform analizei ESOP Consulting.
Cele mai puternice segmente, care închiriază cele mai multe spaţii de birouri sunt companiile medii care au între 50 şi 249 angajaţi şi companiile mari, cu peste 250 angajaţi.
Ca tendinţă, analiştii au remarcat dezvoltarea operatorilor de spaţii de birouri coworking, care închiriază suprafeţe mari, de peste 1.000 mp, uneori chiar de peste 3.000 - 4.000 mp şi care ţintesc clienţii microîntreprinderi şi chiar IMM-urile care au între 10 şi 49 angajaţi, mai ales cele din domeniul IT&C. Analiştii spun că acest trend va continua.
Volumul cel mai mare de spaţii de clasă A şi B închiriate (aproximativ 96%) îl realizează firmele medii (care reprezintă doar 1,8% din numărul total de firme din România, dar au 21% din numărul total de angajaţi, potrivit ultimelor date Eurostat - European Statistical Office) şi marile companii (care sunt ca număr doar 0,4% şi au 36% din totalul angajaţilor români).
Cele mai multe firme sunt microîntreprinderile (până în 10 angajaţi), care reprezintă 97,7% din total firmelor din România şi au 44,4% din numărul total de angajaţi. Acestea însă închiriază cele mai puţine spaţii de birouri direct de la proprietarii de clădirii noi, ocupând aproximativ 4% din suprafaţa totală de birouri de clasă A. Din cauză că developerii oferă puţine opţiuni în clădirile noi pentru microîntreprinderile care vor sa aibă sediul in clădiri moderne, acestea se orientează către spaţii de tip coworking.
La nivelul României, potrivit ultimelor statistici furnizate de Eurostat, 44,4% dintre angajaţi lucrează în micro-întreprinderi, 20,9% în firme medii şi 34,6% în mari companii. La nivel european, situaţia este apropiată de aceste ponderi, în Uniunea Europeană, în medie, microîntreprinderile au 49,3% din totalul angajaţilor, companiile medii 17,1% şi marile companii concentrează 33,7%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...