Spații de birouri. Cine sunt principalii clienți

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
IMM-urile şi firmele care au până în 250 de angajaţi au tranzacţionat, în primele trei trimestre din 2018, spaţii de birouri cu suprafeţe de până în 2.500 de metri pătraţi care totalizează 46% din piaţa de resort din România, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanţă imobiliară

Motorul îl reprezintă segmentul companiilor medii, care au între 50 şi 249 angajaţi, care au închiriat 114.367 mp, ceea ce reprezintă 83% din suprafaţa închiriată de IMM-uri. În contextul actual, piaţa este echilibrată în ceea ce priveşte volumul de spaţii închiriate de IMM-uri şi companii mari, conform analizei ESOP Consulting.

Cele mai puternice segmente, care închiriază cele mai multe spaţii de birouri sunt companiile medii care au între 50 şi 249 angajaţi şi companiile mari, cu peste 250 angajaţi.

Ca tendinţă, analiştii au remarcat dezvoltarea operatorilor de spaţii de birouri coworking, care închiriază suprafeţe mari, de peste 1.000 mp, uneori chiar de peste 3.000 - 4.000 mp şi care ţintesc clienţii microîntreprinderi şi chiar IMM-urile care au între 10 şi 49 angajaţi, mai ales cele din domeniul IT&C. Analiştii spun că acest trend va continua.

Volumul cel mai mare de spaţii de clasă A şi B închiriate (aproximativ 96%) îl realizează firmele medii (care reprezintă doar 1,8% din numărul total de firme din România, dar au 21% din numărul total de angajaţi, potrivit ultimelor date Eurostat - European Statistical Office) şi marile companii (care sunt ca număr doar 0,4% şi au 36% din totalul angajaţilor români).

Cele mai multe firme sunt microîntreprinderile (până în 10 angajaţi), care reprezintă 97,7% din total firmelor din România şi au 44,4% din numărul total de angajaţi. Acestea însă închiriază cele mai puţine spaţii de birouri direct de la proprietarii de clădirii noi, ocupând aproximativ 4% din suprafaţa totală de birouri de clasă A. Din cauză că developerii oferă puţine opţiuni în clădirile noi pentru microîntreprinderile care vor sa aibă sediul in clădiri moderne, acestea se orientează către spaţii de tip coworking.

La nivelul României, potrivit ultimelor statistici furnizate de Eurostat, 44,4% dintre angajaţi lucrează în micro-întreprinderi, 20,9% în firme medii şi 34,6% în mari companii. La nivel european, situaţia este apropiată de aceste ponderi, în Uniunea Europeană, în medie, microîntreprinderile au 49,3% din totalul angajaţilor, companiile medii 17,1% şi marile companii concentrează 33,7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel