SpaceX, gata pentru cea mai riscantă misiune de a extinde limitele zborurilor spațiale comerciale
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Satelit SpaceX / FOTO: Unsplash
Satelit SpaceX / FOTO: Unsplash
Misiune extrem de riscantă a companiei lui Elon Musk.

Un grup de astronauți privați urmează să efectueze prima plimbare spațială privată pe orbită joi, dintr-o capsulă SpaceX, testând o nouă linie de costume spațiale.

Un antreprenor miliardar, un fost pilot militar de avioane de vânătoare și doi angajați SpaceX orbitează Pământul la bordul Crew Dragon al SpaceX de la lansarea lor în zori din Florida, marți, pentru misiunea Polaris Dawn, cea mai recentă și mai riscantă încercare a companiei de a extinde limitele zborurilor spațiale comerciale.

Plimbarea spațială este programată să înceapă la ora 2:23 a.m. ET (0623 GMT), în timp ce echipajul se va afla la o altitudine de 700 km (435 mile), doi astronauți ieșind în afara capsulei Crew Dragon, în timp ce ceilalți doi vor rămâne în interior. Capsula va fi complet depresurizată, iar întregul echipaj va trebui să se bazeze pe costumele spațiale dezvoltate de SpaceX pentru oxigen.

Jared Isaacman, 41 de ani, pilot și miliardar, fondator al companiei de plăți electronice Shift4 FOUR.N, finanțează misiunea Polaris, așa cum a făcut-o și pentru zborul său Inspiration4 cu SpaceX în 2021. El a refuzat să spună cât plătește pentru misiuni, dar probabil costul se ridică la sute de milioane de dolari, având în vedere prețul de aproximativ 55 de milioane de dolari per loc pentru alte zboruri Crew Dragon.

Ceilalți membri ai echipajului Polaris includ pilotul misiunii Scott Poteet, 50 de ani, locotenent-colonel în retragere din Forțele Aeriene ale SUA, și angajații SpaceX Sarah Gillis, 30 de ani, și Anna Menon, 38 de ani, ambele ingineri seniori în cadrul companiei.

Isaacman și Gillis vor ieși din capsulă legați de o linie de oxigen, în timp ce Poteet și Menon vor rămâne în cabină.

Doar astronauții guvernamentali cu ani de pregătire au efectuat plimbări spațiale până acum. Au existat aproximativ 270 de plimbări pe Stația Spațială Internațională (ISS) de la crearea sa în 2000 și 16 de către astronauți chinezi pe stația spațială Tiangong a Beijingului.

Prima plimbare spațială americană a avut loc în 1965, la bordul unei capsule Gemini, folosind o procedură similară celei planificate pentru Polaris Dawn: capsula a fost depresurizată, trapa deschisă, iar un astronaut echipat cu costum spațial a ieșit în afara capsulei, legat de o sfoară.

Astronauții privați din misiunea Polaris vor fi subiecți principali pentru o serie de cercetări științifice despre modul în care corpul uman reacționează în spațiul profund, adăugându-se la decenii de studii asupra sănătății astronauților guvernamentali pe ISS.

Crew Dragon, singurul vehicul american capabil să transporte în mod fiabil oameni pe orbită și să-i readucă pe Pământ, a efectuat din 2021 peste o duzină de misiuni cu astronauți, în principal pentru NASA. Agenția a sprijinit dezvoltarea capsulei printr-un program menit să creeze vehicule comerciale, construite privat, capabile să transporte astronauți americani către și de la ISS.

Capsula Starliner de la Boeing a fost, de asemenea, dezvoltată în cadrul acestui program NASA, dar este mai în urmă. Starliner și-a lansat primii astronauți către ISS în iunie, într-o misiune de testare cu probleme care s-a încheiat luna aceasta cu capsula revenind goală, lăsând echipajul pe stația spațială, pentru ca o capsulă Crew Dragon să îi recupereze anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Palatul Victoria
Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia
Cafeaua este servită!

O cafea va deveni un lux? Ce se întâmplă cu prețurile

Iubitorii de cafea deja plătesc mai mult pentru o ceașcă...

E.ON / FOTO: Facebook

E.ON a anunţat investiţii de 827 milioane lei

Grupul E.ON a raportat o creștere semnificativă a...

Contor electric
Amazon
Cod galben de intensificări ale vântului
Ochelarii conectați Ray Ban / FOTO: Wikipedia

EssilorLuxottica își extinde parteneriatul cu Meta

EssilorLuxottica și Meta au anunțat marți că și-au...

Pești / FOTO: Unsplash
Unicredit

UniCredit analizează o preluare parțială a Commerzbank

Grupul bancar italian UniCredit SpA plănuiește să ceară...

MUncitări într-o fabrică / Foto: Freepik
Goldman Sachs

Goldman Sachs revine și confirmă: Prețul aurului va crește

În decurs de numai câteva zile, prețul aurului a...


pixel