SpaceX, gata pentru cea mai riscantă misiune de a extinde limitele zborurilor spațiale comerciale

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Satelit SpaceX / FOTO: Unsplash
Satelit SpaceX / FOTO: Unsplash
Misiune extrem de riscantă a companiei lui Elon Musk.

Un grup de astronauți privați urmează să efectueze prima plimbare spațială privată pe orbită joi, dintr-o capsulă SpaceX, testând o nouă linie de costume spațiale.

Un antreprenor miliardar, un fost pilot militar de avioane de vânătoare și doi angajați SpaceX orbitează Pământul la bordul Crew Dragon al SpaceX de la lansarea lor în zori din Florida, marți, pentru misiunea Polaris Dawn, cea mai recentă și mai riscantă încercare a companiei de a extinde limitele zborurilor spațiale comerciale.

Plimbarea spațială este programată să înceapă la ora 2:23 a.m. ET (0623 GMT), în timp ce echipajul se va afla la o altitudine de 700 km (435 mile), doi astronauți ieșind în afara capsulei Crew Dragon, în timp ce ceilalți doi vor rămâne în interior. Capsula va fi complet depresurizată, iar întregul echipaj va trebui să se bazeze pe costumele spațiale dezvoltate de SpaceX pentru oxigen.

Jared Isaacman, 41 de ani, pilot și miliardar, fondator al companiei de plăți electronice Shift4 FOUR.N, finanțează misiunea Polaris, așa cum a făcut-o și pentru zborul său Inspiration4 cu SpaceX în 2021. El a refuzat să spună cât plătește pentru misiuni, dar probabil costul se ridică la sute de milioane de dolari, având în vedere prețul de aproximativ 55 de milioane de dolari per loc pentru alte zboruri Crew Dragon.

Ceilalți membri ai echipajului Polaris includ pilotul misiunii Scott Poteet, 50 de ani, locotenent-colonel în retragere din Forțele Aeriene ale SUA, și angajații SpaceX Sarah Gillis, 30 de ani, și Anna Menon, 38 de ani, ambele ingineri seniori în cadrul companiei.

Isaacman și Gillis vor ieși din capsulă legați de o linie de oxigen, în timp ce Poteet și Menon vor rămâne în cabină.

Doar astronauții guvernamentali cu ani de pregătire au efectuat plimbări spațiale până acum. Au existat aproximativ 270 de plimbări pe Stația Spațială Internațională (ISS) de la crearea sa în 2000 și 16 de către astronauți chinezi pe stația spațială Tiangong a Beijingului.

Prima plimbare spațială americană a avut loc în 1965, la bordul unei capsule Gemini, folosind o procedură similară celei planificate pentru Polaris Dawn: capsula a fost depresurizată, trapa deschisă, iar un astronaut echipat cu costum spațial a ieșit în afara capsulei, legat de o sfoară.

Astronauții privați din misiunea Polaris vor fi subiecți principali pentru o serie de cercetări științifice despre modul în care corpul uman reacționează în spațiul profund, adăugându-se la decenii de studii asupra sănătății astronauților guvernamentali pe ISS.

Crew Dragon, singurul vehicul american capabil să transporte în mod fiabil oameni pe orbită și să-i readucă pe Pământ, a efectuat din 2021 peste o duzină de misiuni cu astronauți, în principal pentru NASA. Agenția a sprijinit dezvoltarea capsulei printr-un program menit să creeze vehicule comerciale, construite privat, capabile să transporte astronauți americani către și de la ISS.

Capsula Starliner de la Boeing a fost, de asemenea, dezvoltată în cadrul acestui program NASA, dar este mai în urmă. Starliner și-a lansat primii astronauți către ISS în iunie, într-o misiune de testare cu probleme care s-a încheiat luna aceasta cu capsula revenind goală, lăsând echipajul pe stația spațială, pentru ca o capsulă Crew Dragon să îi recupereze anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel