Spania își menține măsurile fiscale pentru 2024, deși rata inflației este în scădere

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Steagul Spaniei. Foto: Pexels.com
Steagul Spaniei. Foto: Pexels.com
Oficialii celei de-a patra economii europene au convenit asupra perspectivelor fiscale de anul viitor, iar datorită unei perspective nu foarte optimiste sunt nevoiți să pstreze unele măsuri de austeritate.

Deși rata inflației se află pe un trend descendent în Spania, Guvernul a prelungit până în 2024 o serie de măsuri fiscale menite să ajute populația să facă față mai bine costului vieții, scrie Reuters.      

Ca și alte țări europene, Spania s-a confruntat cu o criză a costului vieții în urma pandemiei COVID, exacerbată de impactul războiului din Ucraina asupra prețurilor la energie.

"Această nouă etapă va servi la consolidarea progreselor realizate în ultimii cinci ani", a declarat premierul Pedro Sanchez, care a câștigat un nou mandat de premier în noiembrie, într-o conferință de presă după ce cabinetul a aprobat noul pachet de măsuri.

Sanchez a declarat că produsul intern brut al țării ar fi trebuit să crească cu aproape 2,5% în acest an. Prognoza anterioară a guvernului privind creșterea PIB-ului era de 2,4%.

Printre măsuri s-au numărat extinderea subvențiilor pentru tineri în transportul public și o reducere a TVA-ului pentru alimentele de bază precum fructe și legume, paste făinoase și uleiuri.

O taxă considerată controversată care vizează companiile energetice și a adus aproximativ 3 miliarde de euro în 2023, a fost modificată pentru a permite companiilor să plătească doar parțial taxa de 1,2% dacă investesc în proiecte de energie regenerabilă.

Unele dintre aceste măsuri vor fi retrase treptat.

O reducere a TVA-ului pentru energie în rândul consumatorilor, care a redus rata la 5% în cursul anului 2023, va reveni încet la 21% în următoarele șase luni, a declarat Sanchez.

 

Perspective pesimiste pentru evoluția economică

 

Într-o revizuire recentă a perspectivei economice a Spaniei, se estimează că PIB-ul țării va înregistra o creștere modestă de 1,6% în anul următor, o ușoară scădere față de proiecția anterioară de 1,8% realizată de Banca Centrală a Spaniei. În plus, prognozele pentru 2025 indică o creștere de 1,9%, sub nivelul de 2% anticipat anterior. Această revizuire descendentă se datorează, în principal, perspectivelor mai puțin favorabile privind evoluțiile viitoare ale consumului gospodăriilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel