Spania: Supermarketurile refuză să înghețe prețurile la produsele de bază
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În schimb, au pretenții față de stat
În schimb, au pretenții față de stat
Principalele lanțuri de supermarketuri din Spania au respins o propunere a guvernului de a îngheța temporar prețurile unui coș de produse de bază pentru a atenua impactul inflației și au cerut în schimb o reducere a taxelor.

Propunerea, care viza încheierea unui acord cu comercianții cu amănuntul pentru a oferi produse proaspete, inclusiv pește, carne și ouă, la un preț fix până în ianuarie, a fost întâmpinată cu scepticism de alte întreprinderi și de opoziție, care o consideră o reglementare a prețurilor.

Reprezentanții supermarketurilor, care s-au întâlnit luni cu ministrul Muncii, Yolanda Díaz, și cu ministrul Consumatorului, Alberto Garzón, au declarat că au aplicat deja numeroase reduceri și că fac "un efort extraordinar" pentru a evita pe cât posibil să transfere costurile crescute către consumatori.

Cele trei asociații prezente la reuniune reprezintă sectorul supermarketurilor din Spania, printre care se numără grupul Carrefour, Alcampo, retailerul Auchan, El Corte Inglés sau Mercadona, primul lanț din țară, cu o cotă de piață de 25%.

"Dacă încerci să stabilești un preț fix pentru coșuri, încerci să denaturezi relația dintre companiile de distribuție și furnizori", a declarat Javier Millan-Astray, șeful Asociației Naționale a Marilor Companii de Distribuție (ANGED). În schimb, aceștia cer guvernului să reducă TVA la anumite produse.

Carrefour a declarat săptămâna trecută că va oferi consumatorilor spanioli un coș de 30 de produse de bază la prețul de 30 de euro, dar acest lucru s-a întâmplat înainte de propunerea guvernului și nu a inclus produsele proaspete pe care administrația dorește să le vadă pe listă. Inflația a ajuns la 10,3% de la an la an în luna august în Spania. 

Citește și Spania: Un milion de abonamente gratuite pentru călătoriile cu trenul

Aproape un milion de persoane din Spania au obţinut un abonament gratuit pentru călătoriile cu trenurile regionale şi metropolitane, în cadrul unui program introdus pentru a susţine puterea de cumpărare, a anunţat luni Guvernul de la Madrid, relatează AFP.

"Astăzi am ajuns la cifra de un milion de abonamente gratuite la Renfe", compania naţională de căi ferate din Spania, a anunţat premierul Pedro Sanchez cu prilejul unei reuniuni cu membrii partidului său.

Cifra, de aproape două ori mai mare decât cea anunţată cu prilejul intrării în vigoare a acestei măsuri, la începutul lunii septembrie, "confirmă primirea călduroasă a acestei măsuri de către utilizatori", a apreciat la rândul său societatea Renfe într-un comunicat de presă.

Măsura, care este prognozată să rămână în vigoare timp de patru luni, priveşte trenurile metropolitane din marile centre urbane precum Madrid, Barcelona, Valencia sau Sevilia, dar şi trenurile pe distanţe medii. Obiectivul este susţinerea puterii de cumpărare a spaniolilor, afectată în mod semnificativ de accelerarea inflaţiei, şi să îi încurajeze să renunţe la automobilele proprii pentru a utiliza transportul în comun.

Citește și De ce UE este sceptică în privința conductei de gaze între Spania și restul Europei

Comisia Europeană, ramura executivă a UE, consideră că evaluările tehnice arată că noua infrastructură nu ar aduce niciun beneficiu și ar putea dura până la șapte ani pentru a fi finalizată, potrivit unui oficial UE care a refuzat să fie numit pe o temă confidențială.

Proiectul gazoductului Midcat, care ar fi trebuit să lege Spania și Franța prin Pirinei, a fost abandonat în 2019. Premierul spaniol Pedro Sanchez a reactivat planul după invazia Rusiei în Ucraina pentru a maximiza utilizarea terminalelor țării pentru a procesa gazele naturale lichefiate importate din țări terțe. 

Europa ia în considerare diverse măsuri pentru a interveni pe piața energiei, inclusiv plafoane de preț, reducerea cererii de energie și taxe excepționale pentru companiile energetice, în condițiile în care creșterea prețurilor amenință economia și împinge gospodăriile spre sărăcie. Treisprezece state UE au fost deja afectate de întreruperile de aprovizionare cu gaze naturale ale Rusiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel