Speciile exotice invazive, o amenințare globală. Impactul economic, uriaș

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Frumoasă, dar foarte rea
Frumoasă, dar foarte rea
IPBES (echivalentul Giec în materie de biodiversitate) a publicat raportul privind speciile exotice invazive, ce reprezintă un flagel pentru planetă și pentru oameni. Ele costă deja 423 de miliarde de dolari pe an, o cifră care crește exponențial.

Este magnifică, cu florile sale de culoarea lavandei și frunzele de un verde intens. Și totuși, zambila de apă este deosebit de dăunătoare. Proliferând cu o viteză amețitoare în mediile tropicale, distruge ecosistemele acvatice prin sufocarea altor plante, îngreunează deplasarea cu barca (și pescuitul în unele regiuni) și încurajează reproducerea țânțarilor purtători de boli... Este o calamitate.

Zambila de apă este cea mai răspândită specie exotică invazivă de pe planetă, dar nu este singura. Vulpea roșie, furnica nebună, melcul uriaș african, peștele scorpion zburător, dar și viespea asiatică și țânțarul tigru: toate se numără printre miile de specii invazive enumerate în raportul publicat de Platforma interguvernamentală privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice (IPBES) - omologul Giec pentru biodiversitate.

Pagube ireversibile

Raportul trage un semnal de alarmă: plantele, animalele și microorganismele invazive reprezintă o amenințare globală majoră pentru biodiversitate, economie și sănătatea umană. Aceste specii "pot provoca daune ireversibile naturii [...] și pot amenința bunăstarea umană", a insistat Helen Roy din Marea Britanie, copreședinta evaluării, la finalul sesiunii IPBES, desfășurată săptămâna trecută sub egida ONU la Bonn, în Germania.

Raportul IPBES este însoțit de un rezumat pentru factorii de decizie, fiecare termen fiind aprobat de cele 143 de state membre ale IPBES. "Este cea mai cuprinzătoare evaluare realizată vreodată pe această temă", subliniază Anne Larigauderie, secretar executiv al IPBES. "Este rezultatul a patru ani și jumătate de muncă a 86 de autori experți, pe baza a 13.000 de articole științifice".

Raportul IPBES, care sintetizează cunoștințele științifice de până acum, enumeră 37.000 de specii exotice la nivel mondial, dintre care peste 3.500, adică aproximativ 10%, au un impact negativ asupra biodiversității, economiei, securității alimentare sau sănătății umane.

Dispariția speciilor

Introduse, intenționat sau nu, în medii naturale care nu le erau proprii, aceste specii invazive au jucat un rol major în 60% dintre disparițiile observate la nivel mondial, fiind chiar singurul factor în 16% dintre acestea. În special pe insule: șobolanul negru, de exemplu, a provocat dispariția șobolanului Oryzomyini (șobolanul orezului), endemic în Insulele Galapagos.

Unele specii, importate pentru a satisface nevoile populației, au provocat mai mult rău decât bine. Folosit ca momeală pentru pescuit, crabul turbat (sau crabul verde) a fost introdus pe multe coaste, iar în prezent amenință comerțul cu crustacee în New England, SUA și Canada. Alte specii, precum țânțarul tigru circulă nestingherit, deși este purtătorul unor boli precum malaria, febra dengue, febra galbenă și febra Nilului de Vest. Dar sunt afectate toate țările și toate mediile sunt afectate. 

Un impact economic uriaș

Aceste specii au deja un impact uriaș asupra economiilor. IPBES estimează costul anual al acestora la 423 de miliarde de dolari, "iar acesta crește exponențial: se înmulțește de patru ori la fiecare zece ani", insistă Franck Courchamp, cercetător la CNRS și autor al raportului IPBES.

În timp ce o mică parte din aceste cheltuieli este legată de prevenire sau de control, cea mai mare parte provine din pagube: "pierderile agricole, impactul asupra sănătății, asupra infrastructurilor atunci când animalele deteriorează clădirile sau malurile râurilor, sau asupra bunurilor în cazul unei invazii de furnici, de exemplu", enumeră cercetătorul. "Și chiar și așa, această cifră este doar vârful icebergului, deoarece este doar o compilație a studiilor efectuate. Și există încă lacune uriașe în cercetare.

Soluții există

În timp ce scopul raportului este de a sensibiliza publicul cu privire la această problemă, acesta este, de asemenea, de a încuraja guvernele să ia taurul de coarne. Există soluții, de la prevenire la eradicare. COP15 privind biodiversitatea, care a avut loc în decembrie la Montreal, Canada, a stabilit obiectivul de a reduce introducerea și stabilirea principalelor specii exotice invazive cu 50% până în 2030.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel