Speranța unui preț corect la gaze riscă să DISPARĂ. Care este cauza
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Explicațiile unui specialist în domeniu
Explicațiile unui specialist în domeniu
Modul în care a fost concepută Legea plafonării prețului la gaze, va aduce la o concetrare a pieții în mâna unui număr extrem de mic de furnizori eliminând speranța a unor Prețuri Corecte la Gaze în anii următori, anunță analistul Dumitri Chisăliță într-un articol publicat pe site-ul Asociația Energia Inteligentă

România are în momentul de față aproximativ 50 de furnizori licențiați activi:

– circa 10 dintre ei sunt furnizori conjuncturali – producători de gaze naturales au consumatori mari de gaze naturale care pentru considerente de echilibrare a consumului au devenit și furnizori – care nu ofertează gaze pe piața consumatorilor casnici;

– alți 30 sunt furnizori mici de gaze integral cu capital romanesc, care în general sunt și distribuitori de gaze în anumite zone restrânse din România și cu capital operațional funcțional dimensionat pentru un rulaj de cash-flow de 3 luni;

– în sfârșit, aproape 10 furnizori de gaze, aproape exclusiv firme multinaționale, fără probleme reale de rulaj.

Furnizorii de pe piața de gaze din România achiziționează gaze naturale, pentru a-și asigura cu gaze portofoliul de clienți de pe piață, în mod tradițional în lunile aprilie și octombrie. Astfel, în luna aprilie 2021 s-au achizitionat gaze la un preț mediu ponderat de 73,61 lei/MWh (conform site ANRE). Furnizorii au achiziționat gaze după luna octombrie 2021, la prețuri de până la 500 lei/MWh (conform site BRM). 

Conform Legii Plafonării, indiferent de prețul gazelor achiziționate, furnizorii trebuie să vândă gazele populației la maxim 250 lei/MWh (preț gaze marfă), urmând ca diferența față de prețul de achiziție să fie acoperit de stat. Aceasta se prezintă publicului. În fapt legea plafonării stabilește că furnizorul primește doar diferența între prețul mediu al gazelor achiziționate în perioada aprilie 2021 – martie 2022, respectiv pentru luna decembrie 2021 este media martie 2021 – noiembrie 2021, pentru luna ianuarie 2022 – media martie 2021 – decembrie 2021 etc.

Citește și Arabia Saudită înregistrează o PREMIERĂ după criza petrolului

Citește și Gaze Marea Neagră. Acționarii Romgaz au aprobat reluarea de la ExxonMobil

Citește și Reforma greșită a pieței energiei lasă consumatorii fără opțiuni Analiză

Astfel, analizând situația prețurilor gazelor achiziționate / vândute de furnizori în piață, nici un furnizor nu va primi în anul 2021 bani de la stat pentru diferența între prețul gazelor achiziționate și cel al gazelor vândute la preț plafonat.

Această situație va face cel mai probabil, ca furnizorii mici să nu mai aibă în luna ianuarie 2022 cash-ul necesar pentru a putea plăti gazele care urmează să le fie livrate sau să depună garanțiile pentru contractele de echilibrare etc. și apreciem că luna ianuarie 2022 mulți dintre furnizori vor rămâne fără licența de furnizare gaze. Piața de gaze riscă să se restrâgă la cca. 10 furnizori de gaze activi importanți (exceptându-i pe cei conjuncturali), respectiv vom asista la o concretrare puternică a pieței de gaze în care vor fi prezente aproape exclusiv firme multinaționale sau cu capital extern.

15 ani de creștere a pieței de gaze vor fi șterse cu buretele unei legi de plafonare a prețului prost făcute sau poate intenționat facute pentru un anumit scop: eliminarea unor furnizori și îmbogățirea altora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel