România are în momentul de față aproximativ 50 de furnizori licențiați activi:
– circa 10 dintre ei sunt furnizori conjuncturali – producători de gaze naturales au consumatori mari de gaze naturale care pentru considerente de echilibrare a consumului au devenit și furnizori – care nu ofertează gaze pe piața consumatorilor casnici;
– alți 30 sunt furnizori mici de gaze integral cu capital romanesc, care în general sunt și distribuitori de gaze în anumite zone restrânse din România și cu capital operațional funcțional dimensionat pentru un rulaj de cash-flow de 3 luni;
– în sfârșit, aproape 10 furnizori de gaze, aproape exclusiv firme multinaționale, fără probleme reale de rulaj.
Furnizorii de pe piața de gaze din România achiziționează gaze naturale, pentru a-și asigura cu gaze portofoliul de clienți de pe piață, în mod tradițional în lunile aprilie și octombrie. Astfel, în luna aprilie 2021 s-au achizitionat gaze la un preț mediu ponderat de 73,61 lei/MWh (conform site ANRE). Furnizorii au achiziționat gaze după luna octombrie 2021, la prețuri de până la 500 lei/MWh (conform site BRM).
Conform Legii Plafonării, indiferent de prețul gazelor achiziționate, furnizorii trebuie să vândă gazele populației la maxim 250 lei/MWh (preț gaze marfă), urmând ca diferența față de prețul de achiziție să fie acoperit de stat. Aceasta se prezintă publicului. În fapt legea plafonării stabilește că furnizorul primește doar diferența între prețul mediu al gazelor achiziționate în perioada aprilie 2021 – martie 2022, respectiv pentru luna decembrie 2021 este media martie 2021 – noiembrie 2021, pentru luna ianuarie 2022 – media martie 2021 – decembrie 2021 etc.
Citește și Arabia Saudită înregistrează o PREMIERĂ după criza petrolului
Citește și Gaze Marea Neagră. Acționarii Romgaz au aprobat reluarea de la ExxonMobil
Citește și Reforma greșită a pieței energiei lasă consumatorii fără opțiuni Analiză
Astfel, analizând situația prețurilor gazelor achiziționate / vândute de furnizori în piață, nici un furnizor nu va primi în anul 2021 bani de la stat pentru diferența între prețul gazelor achiziționate și cel al gazelor vândute la preț plafonat.
Această situație va face cel mai probabil, ca furnizorii mici să nu mai aibă în luna ianuarie 2022 cash-ul necesar pentru a putea plăti gazele care urmează să le fie livrate sau să depună garanțiile pentru contractele de echilibrare etc. și apreciem că luna ianuarie 2022 mulți dintre furnizori vor rămâne fără licența de furnizare gaze. Piața de gaze riscă să se restrâgă la cca. 10 furnizori de gaze activi importanți (exceptându-i pe cei conjuncturali), respectiv vom asista la o concretrare puternică a pieței de gaze în care vor fi prezente aproape exclusiv firme multinaționale sau cu capital extern.
15 ani de creștere a pieței de gaze vor fi șterse cu buretele unei legi de plafonare a prețului prost făcute sau poate intenționat facute pentru un anumit scop: eliminarea unor furnizori și îmbogățirea altora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...