Avertisment pentru România: Moody's ne aduce la un pas de categoria de rating ”junk”
Și ce înseamnă această...
Sute de cutremure de mică intensitate care au zguduit această săptămână insula grecească Santorini, una dintre cele mai populare destinații turistice din lume, au readus în atenție riscurile unei dezvoltări imobiliare accelerate pe falezele abrupte și instabile ale vulcanului, avertizează experții.
Deși nu au fost raportate pagube majore, oamenii de știință avertizează că activitatea seismică ar putea continua timp de câteva săptămâni și nu exclud posibilitatea unui cutremur mai puternic.
Această perspectivă îi îngrijorează pe experți, dintre care mulți și-au exprimat de-a lungul anilor rezervele cu privire la sustenabilitatea transformării unei insule mici, cu sate pitorești, într-una dintre cele mai aglomerate destinații de vacanță din Europa.
„Au vrut să dezvolte insula, dar nu au acordat atenție problemelor de mediu și siguranță”, a declarat Dimitris Papanikolaou, profesor de geologie la Universitatea din Atena și fost director al Organizației Elene pentru Planificare și Protecție Seismică.
Rezultatul, spune el, este vizibil astăzi: hoteluri de lux, piscine și jacuzzi suspendate pe versanții instabili ai Santorini, unde solul vulcanic este moale și predispus la alunecări de teren.
„Nimic nu ar fi trebuit construit în această zonă”, avertizează Papanikolaou. „Este o zonă de pericol atâta timp cât activitatea seismică continuă.”
În urma seismelor, guvernul elen a declarat joi stare de urgență, a închis școlile și a trimis armata în zonă. Între timp, mii de oameni au părăsit insula cu avioane și feriboturi.
Autoritățile au emis avertismente de alunecări de teren pentru cinci zone, inclusiv portul principal al insulei, și au restricționat accesul în anumite locuri de-a lungul calderei – marginea vechiului crater vulcanic, ale cărui versanți coboară abrupt în apele cristaline ale Mării Egee.
În ultimii ani, turismul excesiv a generat probleme legate de lipsa apei și supraaglomerare în întreaga Grecie, însă Santorini este un caz extrem. Milioane de turiști vizitează anual aleile pavate cu piatră albă și faimoasele clădiri cu acoperișuri albastre ale insulei.
Dezastrul natural nu este o noutate pentru Santorini, formată în urma unei erupții vulcanice în anul 1600 î.Hr. și devastată de un cutremur major în 1956. Boom-ul modern al construcțiilor a început în anii 1980, în încercarea de a atrage turiști înapoi pe insulă.
Chiar înainte de cutremurele recente, specialiștii atrăgeau atenția asupra necesității unor studii care să evalueze dacă clădirile de pe calderă au nevoie de consolidări.
Un raport din 2021, comandat de autoritățile locale și realizat de Societatea Elenă pentru Mediu și Patrimoniu Cultural, avertiza că este urgent nevoie de studii de inginerie geotehnică pentru a evalua siguranța construcțiilor din zonă.
Raportul, bazat pe datele Camerei Tehnice a Greciei, a constatat că multe clădiri nu aveau autorizații, aproape un sfert dintre acestea fiind unități turistice.
„Este crucial să se verifice imediat construcțiile ilegale din interiorul calderei”, se preciza în raport.
În noiembrie anul trecut, Ministerul Mediului din Grecia a suspendat pentru un an construcțiile în această zonă și a impus proprietarilor obligația de a efectua evaluări de risc, în caz contrar urmând să le fie retrase autorizațiile, a declarat Dimitris Bakoyiannis, secretar general pentru planificare teritorială și mediu urban.
Premierul Kyriakos Mitsotakis a vizitat Santorini vineri, îndemnând populația la calm și apărând standardele de construcție ale Greciei într-un interviu pentru Reuters.
„Avem un cod de construcție foarte strict, aplicat în întreaga țară, mai ales în zonele predispuse la cutremure”, a declarat Mitsotakis. „De aceea suntem foarte încrezători că tot ce s-a putut face, a fost făcut.”
Deși locuitorii Santorini sunt obișnuiți cu activitatea seismică, cutremurele din ultima săptămână au fost deosebit de intense. Mulți se tem că situația ar putea afecta sezonul turistic, care începe în mai.
Mathaios Kourgialis, proprietarul unui mic hotel situat pe calderă, a declarat că deja a primit mai multe anulări de rezervări.
„Dacă această situație continuă încă două luni, sezonul va fi compromis”, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Și ce înseamnă această...
Ceea ce înseamnă sute de locuri...
Cu un stoc impresionant de aur,...
Statele Unite au apelat la Danemarca și alte țări...
Este o nouă „febră a aurului”,...
Despre pensii și pensionari,...
Bursa de Valori București (BVB)...
Hidroelectrica a explicat...
Totul se schimbă începând de...
Va fi un adevărat șoc termic!
Agenția Moody's urmează să...
De câteva zile aurul tot încearcă să atace pragul cheie...
Wells Fargo își menține ratingul negativ pentru Tesla.
Testate în Statele Unite, notele redactate de...
Banca Națională a publicat cursul leului valabil pentru...
Este al doilea avertisment lansat de ANAF într-un...
Mandat oficial pentru evaluare.
Ministrul de externe danez,...
Este o metodă care nu a fost semnalată anterior în...
În schimb, exportul de electricitate a crescut...
Analistul financiar Adrian...
Asociaţia Institutul Român...
Președintele interimar Ilie...
Președintele Băncii Centrale...
Aurul atinge un nivel record...
La miezul nopții, începe "shutdown-ul"! Statele Unite se...
UBS și-a actualizat...
După ani de creștere puternică,...
CJUE a respins recursul împotriva autorizațiilor pentru...