Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Cele 27 de state membre UE încearcă să ajungă la o poziţie comună cu privire la reformele preconizate pentru organizarea pieţei energiei electrice a UE, însă o serie de ţări importante precum Germania şi Franţa nu reuşesc să cadă de acord asupra unor elemente precum regulile care ar urma să se aplice ajutoarelor de stat acordate centralelor electrice.
Acum dosarul ar urma să treacă de la Suedia la Spania, ţara care va deţine preşedinţia rotativă a UE până la finele anului.
În luna martie a acestui an, Comisia Europeană a propus reformarea organizării pieţei energiei electrice a UE pentru a accelera dezvoltarea puternică a energiei din surse regenerabile şi eliminarea treptată a gazului, pentru a reduce dependenţa facturilor consumatorilor de volatilitatea preţurilor la combustibilii fosili, pentru a proteja mai bine consumatorii de viitoarele creşteri ale preţurilor şi de potenţiala manipulare a pieţei şi pentru a face industria UE curată şi mai competitivă.
Reforma propusă de executivul comunitar trebuie discutată şi aprobata de Parlamentul European şi de Consiliu înainte de a intra în vigoare.
Ministerul Finanțelor, anunț important privind datoria guvernamentală
Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a scăzut, în aprilie 2023, la 712,120 miliarde lei, faţă de 714,865 miliarde de lei în luna precedentă.
Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a scăzut la 49%, de la 49,1% în martie 2023.
În a patra lună a acestui an, datoria pe termen mediu şi lung s-a redus la 679,871 miliarde de lei, de la 684,013 miliarde de lei în martie 2023, iar cea pe termen scurt a crescut la 32,249 miliarde lei, de la 30,851 miliarde de lei în luna precedentă.
Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 592,284 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 108,943 miliarde de lei.
Datoria în euro se ridica la 309,786 miliarde echivalent lei, cea în monedă naţională la 28,89 miliarde de lei, iar datoria în dolari americani la 72,749 miliarde echivalent lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...