Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
De mai mulţi ani, o serie de state membre cu o populaţie mai mică blochează eforturile destinate eliminării portiţelor care permit evaziunea fiscală şi, în unele cazuri, chiar spălarea de bani în blocul comunitar. Multe din aceste state îşi apără dreptul de a decide asupra propriilor lor legi în domeniul taxelor şi de a atrage companii străine prin oferirea de stimulente fiscale.
În încercarea de a depăşi impasul, luna trecută, Comisia Europeană a propus eliminarea, graduală, a dreptului de veto pe care îl au statele membre când vine vorba de revizuirea legislaţiei fiscale. Executivul comunitar vroia o tranziţie progresivă de la unanimitate la sistemul de vot cu majoritate calificată în anumite domenii ale politicii fiscale a UE
Potrivit Reuters, la reuniunea miniştrilor de Finanţe care a avut loc luni şi marţi la Bruxelles, reprezentanţii Luxemburgului, Maltei, Lituaniei, Olandei şi Suediei au cerut menţinerea dreptului lor de veto. Un singur vot contra este suficient pentru a bloca o programată revizuire a legislaţie fiscale în blocul comunitar.
Citește și: Teodorovici: România susţine o soluţie UE privind impozitarea serviciilor digitale
De asemenea, Comisia Europeană, condusă de fostul premier luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a refuzat să utilizeze o regulă care ar fi permis adoptarea reformelor fiscale cu o majoritate calificată, ceea ce ar fi pus practic capăt dreptului de veto. Actualul ministru luxemburghez de Finanţe, Pierre Gramegna, a fost unul dintre cei mai vehemenţi critici ai reformei propuse de Comisie. El le-a spus jurnaliştilor că păstrarea principiului unanimităţii în deciziile care ţin de taxe este "extrem de importantă".
Micul stat situat între Germania şi Franţa blochează de mai mulţi ani o revizuire a regulilor UE în domeniul combaterii evaziunii fiscale care cere schimbul de informaţii cu privire la conturile bancare deţinute de cetăţenii străini. În plus, Luxemburg este şi unul din oponenţii introducerii unei baze fiscale comune în UE care ar limita puterea statelor de a oferi stimulente marilor corporaţii.
În schimb, Germania şi Franţa, cele mai mari state din UE, au susţinut planul Comisiei de a decide pe baza majorităţii voturilor în anumite aspecte ce ţin de taxe. La o conferinţă comună organizată împreună cu omologul său francez, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a spus că reforma fiscală este necesară pentru a îmbunătăţi procesul de adoptare a deciziilor la nivelul UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...