Programul LIFE beneficiază de 243 de milioane de euro. Ce domenii acoperă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiţii în valoare de 243 de milioane euro din bugetul Uniunii Europene pentru proiecte din programul LIFE, care sprijină natura, mediul şi calitatea vieţii în tranziţia Europei către un viitor mai sustenabil şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Finanţarea UE în cadrul programului LIFE pentru mediu şi politici climatice va mobiliza investiţii suplimentare, ajungând la un total de 430,7 milioane de euro, destinate unui număr de 142 de proiecte noi. Prin finanţarea a numeroase proiecte transnaţionale, LIFE va avea un impact în fiecare stat membru al UE.

"Programul LIFE continuă să investească în proiecte care îmbunătăţesc calitatea vieţii noastre, mediul nostru înconjurător şi natura. Acesta ajută mulţi europeni talentaţi să găsească soluţii pentru unele dintre cele mai grave probleme de mediu cu care ne confruntam în prezent", a declarat comisarul pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella.

Cele mai mult fonduri, în valoare de 196,2 milioane de euro, vor fi alocate pentru proiecte în domeniul mediului şi al utilizării eficiente a resurselor, al naturii şi al biodiversităţii, precum şi al guvernanţei şi informării în domeniul mediului. Aceasta include investiţii majore în proiecte care vor permite reutilizarea unei cantităţi mai mari de materiale plastice. Transformarea acestor deşeuri în materii prime de înaltă calitate pentru industria automobilelor, a construcţiilor şi a ambalajelor este doar una dintre modalităţile prin care LIFE oferă sprijin practic pentru realizarea obiectivelor Strategiei europene pentru materialele plastice, într-o economie circulară dezvoltată de Comisia Europeană.

În domeniul politicilor climatice, UE va investi 46,8 milioane de euro pentru a sprijini proiecte de atenuare, adaptare, guvernanţă şi informare în domeniul schimbărilor climatice. Aceasta include sprijinul practic pentru elaborarea de către statele membre a planurilor energetice şi climatice naţionale pentru 2030, care le vor ajuta să reducă în mod colectiv emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. De asemenea, finanţarea LIFE va contribui la adaptarea sectorului agricol şi a sectorului silviculturii la schimbările climatice şi la îmbunătăţirea rezilienţei comunităţilor la fenomenele meteorologice extreme, de la inundaţii şi valuri de căldură până la penurii de apă.

Un număr de 55 de proiecte LIFE în domeniul mediului şi al utilizării eficiente a resurselor vor mobiliza 163,5 milioane euro, din care UE va furniza 82,4 milioane de euro. Aceste proiecte vizează întreprinderea de acţiuni în cinci domenii tematice: aer, mediu şi sănătate, utilizarea eficientă a resurselor, deşeuri şi apă. Cele 20 de proiecte din domeniul utilizării eficiente a resurselor vor mobiliza doar ele 43,8 milioane de euro pentru facilitarea tranziţiei Europei către o economie mai circulară, ceea ce reprezintă o creştere cu 15% faţă de anul anterior. O sumă de aproximativ 14,9 milioane de euro va contribui la îmbunătăţirea calităţii aerului în Europa.

Cele 40 de proiecte LIFE Natură şi biodiversitate sprijină punerea în aplicare a directivelor UE privind păsările şi habitatele, precum şi a Strategiei UE în domeniul biodiversităţii pentru 2020. Acestea au un buget total de 153 de milioane euro, din care 97,5 milioane de euro vor reprezenta contribuţia UE.

Programul LIFE este instrumentul de finanţare al Uniunii Europene pentru mediu şi politici climatice. Acesta a fost lansat în 1992 şi, de atunci, a cofinanţat peste 4.600 de proiecte în întreaga Uniunii Europene şi în ţări terţe, mobilizând aproape 10 miliarde de euro şi contribuind cu peste 4,2 miliarde euro la protecţia mediului şi a climei. Bugetul pentru perioada 2014 - 2020 este de 3,4 miliarde de euro la preţuri curente. În cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021 - 2027, Comisia propune majorarea finanţării pentru programul LIFE cu aproape 60%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness

pixel