Studiu: Fraudele în asigurări auto afectează prețul polițelor RCA! Ce spun șoferii români
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Conform celui mai recent studiu privind percepția românilor față de asigurările auto, realizat de IRES - Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, aproape 7 din 10 români sunt conștienți că numărul accidentelor rutiere și valoarea despăgubirilor plătite în baza polițelor RCA influențează costul acestor polițe.

Studiul, citat într-un comunicat al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), relevă că 68% dintre respondenți cred că fraudele din asigurări impactează prețul RCA pentru toată lumea, subliniind importanța acestui aspect în determinarea nivelului primei RCA.

Reprezentanții UNSAR au adăugat că recent, polițiștii din Argeș au reținut șapte persoane într-un dosar de fraudă cu asigurări RCA, acuzați că ar fi regizat accidente rutiere și ar fi pretins bani de la asiguratori. Astfel de cazuri, reflectate de mass-media, nu mai sunt considerate cazuri izolate.

De asemenea, studiul arată că majoritatea șoferilor români (56%) ar fi deranjați de situația în care costul reparației efectuate într-un service ar fi mult mai mare în cazul în care aceasta s-ar realiza în baza poliței RCA, comparativ cu costul suportat din bugetul personal al șoferului.

Fenomenul fraudelor și creșterile costurilor cu reparațiile contribuie la creșterea daunei medii RCA, care a înregistrat o creștere cu peste 8% în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei, susține sursa citată.

Studiul sociologic a fost realizat de IRES în primul trimestru al acestui an, pe un eșantion reprezentativ de 1.028 respondenți de peste 18 ani, care conduc un autovehicul.

UNSAR, înființată în 1994, reprezintă 22 de companii de asigurare și reasigurare din România, care dețin aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Aceasta are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, precum și promovarea activității de asigurări în țară și la nivel internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel