SUA ”au pierdut” armament livrat Ucrainei în valoare de peste 1 miliard $

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Pentagon / FOTO: Wikipedia
Pentagon / FOTO: Wikipedia
Sunt arme trimise Ucrainei în cadrul ajutorului militar acordat Kievului, dar care acum nu se regăsesc în acte. 

Departamentul american al Apărării explică această ”dispariție” prin deficiențe în procesul de control, prin nerespectarea tuturor normelor prevăzute pentru astfel de operațiuni. Cert este că, în acte, nu pot fi găsite ajutoare militare în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, a anunţat un organism independent din cadrul Pentagonului, notează AFP.

În același timp, merită precizat că anunțul intervine într-un moment în care oponenţii republicani ai preşedintelui Joe Biden se opun în continuare unui ajutor suplimentar pentru Kiev.

"La 2 iunie 2023, inventarele de numere de serie pentru mai mult de 1,005 miliarde de dolari (59%) din totalul de 1,699 de miliarde de dolari în echipamente de apărare acoperite de EEUM erau deficitare", a declarat biroul Inspectorului General al Pentagonului într-un comunicat.

Denumirea EEUM se referă la un material care, datorită naturii sale sensibile, face obiectul unei supravegheri sporite în ceea ce priveşte utilizarea sa.

Această deficienţă poate fi explicată prin factori precum "numărul limitat de personal american în centrele logistice din ţările partenere şi din Ucraina" şi restricţiile impuse deplasărilor personalului de supraveghere, a precizat textul.

În timpul unui inventar al numerelor de serie, controlorii notează sau scanează codul de bare al echipamentului, apoi actualizează informaţiile într-o bază de date, a explicat biroul inspectorului general.

Rachete și drone 

"Nivelul ridicat al deficienţelor poate fi legat de incapacitatea de a menţine o contabilitate completă a echipamentelor de apărare care fac obiectul unei desemnări EEUM", a adăugat el, subliniind că aceste lacune ar putea "creşte riscul de furt sau deturnare".

Echipamentele afectate includ rachete antitanc Javelin, rachete antiaeriene Stinger şi drone de luptă Switchblade. "Nu există dovezi credibile ale unei deturnări ilicite a armelor convenţionale avansate furnizate de Statele Unite către Ucraina", a asigurat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

Nu mai sunt fonduri

În fruntea sprijinului acordat Kievului după invazia rusă din februarie 2022, cu ajutoare de zeci de miliarde de dolari, Washingtonul a contribuit în mare măsură la rezistenţa forţelor ucrainene. Dar Statele Unite nu dispun de "fondurile necesare pentru a reconstitui aceste stocuri", a avertizat Pat Ryder.

Republicanii au refuzat noi cheltuieli bugetare pentru Ucraina solicitate de administraţia Joe Biden, cerând în schimb măsuri mai dure în materie de imigraţie.

Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat ezitările occidentalilor în privinţa ajutorului acordat ţării sale, insistând că acestea îl încurajează pe preşedintele rus Vladimir Putin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik

pixel