Într-o declarație, Departamentul Trezoreriei SUA a precizat că a impus sancțiuni împotriva a 70 de entități, dintre care multe sunt esențiale pentru baza industrială de apărare a Rusiei, precum și împotriva a 29 de persoane, într-un efort de a împiedica capacitatea Rusiei de a dezvolta și desfășura arme și tehnologii folosite în invazia Ucrainei.
"Luarea în vizor a industriei de apărare a Rusiei va reduce capacitățile președintelui rus Vladimir Putin și va împiedica și mai mult războiul împotriva Ucrainei, care a fost deja afectat de un moral scăzut, lanțuri de aprovizionare rupte și eșecuri logistice", a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, în comunicat.
Măsura de marți a impus noi sancțiuni asupra Rostec, conglomeratul de stat rusesc din domeniul aerospațial și al apărării. Trezoreria a precizat că "umbrela de management a Rostec include peste 800 de entități dintr-o gamă largă de sectoare" și că toate entitățile deținute în proporție de 50% sau mai mult, direct sau indirect, de Rostec sunt blocate.
Citește și Oleg Deripaska avertizează: ”Nimeni nu înțelege riscul nuclear în Ucraina”
De asemenea, a fost sancționată United Aircraft Corporation, producătorul avioanelor de luptă rusești MiG și Sukhoi - avioane care sunt pilotate și de aliații SUA, inclusiv de unii membri NATO - și care este deținută majoritar de Rostec.
Trezoreria americană a declarat că această măsură are ca scop "slăbirea capacității Rusiei de a-și continua asaltul aerian asupra Ucrainei". Tupolev, producătorul bombardierelor strategice rusești și al avioanelor de transport, a fost, de asemenea, sancționat.
Noile sancțiuni interzic, de asemenea, importul de aur de origine rusă, cu excepția celui localizat în afara Rusiei înainte de marți, vizând cel mai mare export non-energetic al țării. Aurul este un activ crucial pentru banca centrală rusă, care s-a confruntat cu restricții de acces la unele dintre activele sale deținute în străinătate din cauza sancțiunilor occidentale. Rusia produce în jur de 10% din aurul extras la nivel mondial în fiecare an, informează Mediafax.
De asemenea, Departamentul de Stat impune marți sancțiuni împotriva a 45 de entități și 29 de persoane, inclusiv unități militare rusești și agenția de informații FSB, a precizat Trezoreria. Peste 500 de ofițeri militari ruși vor fi, de asemenea, afectați de restricții de viză, la fel ca și alți oficiali.
Între timp, Kremlinul a anunțat că ofensiva sa în Ucraina se va termina atunci când autorităţile şi armata ucrainene vor capitula. 'Partea ucraineană poate pune capăt (conflictului) chiar într-o zi. Ea trebuie doar să ordone unităţilor naţionaliste şi soldaţilor ucraineni să depună armele şi să pună în aplicarea toate condiţiile stabilite de Rusia. Atunci totul se va termina într-o singură zi', a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Niciun termen şi niciun calendar nu a fost stabilit de partea rusă: 'Ne orientăm după declaraţiile preşedintelui nostru', a spus Peskov în cursul unei conferinţe de presă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a asigurat din nou că 'operaţiunea militară specială' - aşa cum denumesc oficial autorităţile ruse războiul declanşat de ele în Ucraina - 'se desfăşoară după plan'.
Citește și Războiul din Ucraina a distrus ”orașul de diamant”! Oamenii sunt disperați
Reprezentantul Kremlinului a reacţionat astfel la afirmaţii atribuite preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în faţa şefilor de stat şi de guvern luni la summitul G7 din Germania, în care le ceruse 'să facă maximum' pentru a pune capăt războiului în Ucraina înainte de sfârşitul acestui an.
Rusia a lansat o vastă ofensivă militară în Ucraina la 24 februarie pentru 'demilitarizarea' şi 'denazificarea' ţării vecine, acuzând-o de un pretins genocid împotriva populaţiei rusofone, notează AFP.
Rezistenţa încrâncenată a forţelor ucrainene a forţat Rusia să-şi revizuiască ambiţiile (de a cuceri întreaga Ucraină) şi să se concentreze pe estul ţării. Luptele în Donbas sunt deosebit de înverşunate, iar trupele ruse avansează lent. Negocierile de pace se află în impas de mai mult timp, fiecare dintre tabere dând vina una pe alta, potrivit agenţiei franceze de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...