SUA riscă să cadă într-o capcană periculoasă. Jocurile sunt dure
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Un scenariu ipotetic, dar demn de avut în vedere
Un scenariu ipotetic, dar demn de avut în vedere
Statele Unite riscă la modul cel mai serios, pentru că s-ar putea întâmpla ca Washingtonul să ajungâ în situația de a nu dispune de suficientă putere militară pentru a lupta împotriva a două, ba chiar mai multe amenințări. 

În ultimele 18 luni, Pentagonul s-a concentrat pe revizuirea strategiei de apărare a Statelor Unite. Ministerul american al Apărării intenționează să renunțe la principiul derulării în paralel a două războaie, în favoarea unui concept ce vizează focusarea pe victoria într-un singur conflict de amploare, împotriva Rusiei sau Chinei, susține agenția Bloomberg într-un amplu articol pe această temă.

Schimbare de abordare

În opinia semnatarului materialului, Hal Brands, militarii americani consideră pe bună dreptate că a înfrânge o mare putere globală este mai dificil decât a repurta victoria într-o eventuală confruntare armată cu vechii inamici, respectiv Irak, Iran sau Coreea de Nord. În aceste condiții, semnalele lansate în ultimul timp de Pentagon, luările de poziție ale responsabililor instituței arată o schimbare de abordare a ceea ce înseamnă desfășurarea operațiunilor militare.

Concret, forțele armate ale SUA trebuie, pe viitor, să poată învinge într-un război cu o mare putere, reușind, în același timp, să asigure măsurile de intimidare a unei agresiuni pe un al doilea front. Cu alte cuvinte, explică Bloomberg, US Army trebuie să-și concentreze atenția nu pe două conflicte regionale cu state-paria, ci pe un conflict de mare intensitate cu un singur concurent: China sau Rusia.

Riscuri reale

Pe scurt, abordarea Pentagonului pornește de la ideea că Pentagonul trebuie, mai întâi, să înțeleagă cum să învingă un singur mare adversar înainte de a trece la ceva mai ambițios. O abordare rațională, dar care comportă riscuri reale, atât în vremuri de pace, cât și de război. Într-o perioadă de confruntări armate, SUA riscă, spre exemplu, să se confrunte cu mai multe provocări, cărora Pentagonul s-ar putea să nu le facă față.

Astfel, dacă SUA vor fi, ipotetic vorbind, obligate să deplaseze o mare parte din forțele lor armate în partea vestică a Pacificului, pentru a ține piept Chinei, alt stat ostil - poate Rusia - ar putea lansa o provocare Washingtonului, în timp ce acesta este concentrat pe alt teatru de operațiuni. Chiar dacă acest al doilea inamic nu va porni la atac, el va încerca, în aceste circumstanț, să forțez mâna Statelor Unite, obținând concesii diplomatice sau economice. Iar dacă negocierile vor eșua, situația ar putea deveni explozivă.

Citește și NATO fără SUA, în război cu Rusia. Americanii știu cine va învinge

În viitorul apropiat, SUA se vor afla într-o confruntare tensionată și periculoasă cu Rusia și China. Dar Washingtonul nu trebuie sub nici o formă să permită ca US Army să cadă într-o capcană de circumstanțe, când SUA riscă să fie împinse în două războaie concomitente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel