SUA riscă să cadă într-o capcană periculoasă. Jocurile sunt dure

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Un scenariu ipotetic, dar demn de avut în vedere
Un scenariu ipotetic, dar demn de avut în vedere
Statele Unite riscă la modul cel mai serios, pentru că s-ar putea întâmpla ca Washingtonul să ajungâ în situația de a nu dispune de suficientă putere militară pentru a lupta împotriva a două, ba chiar mai multe amenințări. 

În ultimele 18 luni, Pentagonul s-a concentrat pe revizuirea strategiei de apărare a Statelor Unite. Ministerul american al Apărării intenționează să renunțe la principiul derulării în paralel a două războaie, în favoarea unui concept ce vizează focusarea pe victoria într-un singur conflict de amploare, împotriva Rusiei sau Chinei, susține agenția Bloomberg într-un amplu articol pe această temă.

Schimbare de abordare

În opinia semnatarului materialului, Hal Brands, militarii americani consideră pe bună dreptate că a înfrânge o mare putere globală este mai dificil decât a repurta victoria într-o eventuală confruntare armată cu vechii inamici, respectiv Irak, Iran sau Coreea de Nord. În aceste condiții, semnalele lansate în ultimul timp de Pentagon, luările de poziție ale responsabililor instituței arată o schimbare de abordare a ceea ce înseamnă desfășurarea operațiunilor militare.

Concret, forțele armate ale SUA trebuie, pe viitor, să poată învinge într-un război cu o mare putere, reușind, în același timp, să asigure măsurile de intimidare a unei agresiuni pe un al doilea front. Cu alte cuvinte, explică Bloomberg, US Army trebuie să-și concentreze atenția nu pe două conflicte regionale cu state-paria, ci pe un conflict de mare intensitate cu un singur concurent: China sau Rusia.

Riscuri reale

Pe scurt, abordarea Pentagonului pornește de la ideea că Pentagonul trebuie, mai întâi, să înțeleagă cum să învingă un singur mare adversar înainte de a trece la ceva mai ambițios. O abordare rațională, dar care comportă riscuri reale, atât în vremuri de pace, cât și de război. Într-o perioadă de confruntări armate, SUA riscă, spre exemplu, să se confrunte cu mai multe provocări, cărora Pentagonul s-ar putea să nu le facă față.

Astfel, dacă SUA vor fi, ipotetic vorbind, obligate să deplaseze o mare parte din forțele lor armate în partea vestică a Pacificului, pentru a ține piept Chinei, alt stat ostil - poate Rusia - ar putea lansa o provocare Washingtonului, în timp ce acesta este concentrat pe alt teatru de operațiuni. Chiar dacă acest al doilea inamic nu va porni la atac, el va încerca, în aceste circumstanț, să forțez mâna Statelor Unite, obținând concesii diplomatice sau economice. Iar dacă negocierile vor eșua, situația ar putea deveni explozivă.

Citește și NATO fără SUA, în război cu Rusia. Americanii știu cine va învinge

În viitorul apropiat, SUA se vor afla într-o confruntare tensionată și periculoasă cu Rusia și China. Dar Washingtonul nu trebuie sub nici o formă să permită ca US Army să cadă într-o capcană de circumstanțe, când SUA riscă să fie împinse în două războaie concomitente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel