SUA și Coreea de Sud încearcă să oprească Phenianul să mai cumpere petrol rusesc
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Petrol / sursa foto: Freepik.com
Petrol / sursa foto: Freepik.com
Statele Unite și Coreea de Sud au lansat în această săptămână un nou grup operativ menit să împiedice Coreea de Nord să achiziționeze petrol ilegal, importat din Rusia.

În acest timp blocajul din cadrul Consiliului de Securitate al ONU pune la îndoială viitorul sancțiunilor internaționale.

Prima reuniune a Grupului operativ de perturbare consolidată (EDTF) a avut loc marți, la Washington, unde au participat peste 30 de oficiali din ministere și agenții responsabile cu diplomația, serviciile de informații și de sancționare în domeniul maritim, a precizat Ministerul de Externe al Coreei de Sud, conform Reuters.

Cele două părți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Rusia să furnizeze petrol rafinat Coreei de Nord și au discutat modalități de suspendare a cooperării ilegale dintre Moscova și Phenian, arată comunicatul.

"Petrolul este o resursă esențială pentru dezvoltarea nucleară și de rachete și pentru poziția militară a Coreei de Nord", se arată în declarație.

În conformitate cu restricțiile impuse de Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu programele de arme nucleare și de rachete ale Coreei de Nord, Phenianul este limitat la importul a 4 milioane de barili de țiței și 500.000 de barili de produse rafinate pe an.

Există o mare posibilitate ca Rusia să se opună prin veto unei rezoluții a ONU care solicită continuarea mandatului grupului de experți care monitorizează sancțiunile impuse Coreei de Nord, a declarat săptămâna trecută un diplomat ONU pentru Reuters.

Un grup de experți ONU care monitorizează implementarea sancțiunilor a declarat luna aceasta că este posibil ca petrolierele sub pavilion nord-coreean să fi livrat peste 1,5 milioane de barili de produse petroliere rafinate între 1 ianuarie și 15 septembrie anul trecut.

Statele Unite și Coreea de Sud susțin că Phenianul a furnizat Rusiei arme pentru a fi folosite în Ucraina. Rusia și Coreea de Nord au negat acest lucru, chiar dacă s-au angajat să consolideze cooperarea militară.

Imaginile comerciale prin satelit arată că petroliere nord-coreene, inclusiv unele nave sancționate, au vizitat porturile rusești în ultimele săptămâni.

Grupul operativ SUA-Coreea de Sud ia în considerare potențiale acțiuni pentru a perturba rețelele de achiziții de petrol rafinat ale Coreei de Nord, inclusiv expunerea activităților de evitare a sancțiunilor, aplicarea de sancțiuni unilaterale și implicarea sectorului privat și a actorilor terți din întreaga regiune care facilitează, cu bună știință sau fără să știe, transporturile de petrol, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

În viitor, grupul operativ ar putea viza alte domenii de evaziune a sancțiunilor, inclusiv vânzările de cărbune, a precizat departamentul într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel