SUA, principalul furnizor al UE de boabe de soia

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Comisia Europeană a publicat joi cele mai recente cifre privind importurile UE de boabe de soia, care arată că SUA au devenit principalul furnizor al acestui produs pentru Europa, ajungând la o cotă de 52% faţă de 25% în aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar

Preşedinţii Juncker şi Trump au emis o declaraţie comună UE-SUA, în urma unei reuniuni care a avut loc la Washington pe 25 iulie, în cadrul căreia cele două părţi au convenit să sporească comerţul într-o serie de domenii şi cu mai multe produse, în mod special comerţul cu boabe de soia. 

Pentru a monitoriza evoluţia comerţului cu boabe de soia, preşedintele Juncker a introdus un mecanism de raportare conform căruia importurile din Statele Unite au crescut cu 133% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior (iulie-mijlocul lunii septembrie 2017). 

"Salut cele mai recente cifre privind comerţul, care arată că ne îndeplinim angajamentul asumat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi de preşedintele Donald Trump în intensificarea schimburilor comerciale, în special în ceea ce priveşte boabele de soia. Acest lucru reflectă atât relaţiile comerciale de lungă durată, cât şi potenţialul de a realiza mult mai mult prin colaborare pentru a dezvolta aceste relaţii", a declarat comisarul pentru agricultură, Phil Hogan. 

În comparaţie cu primele 12 săptămâni din anul de comercializare 2017 (iulie până la jumătatea lunii septembrie), importurile în UE de boabe de soia din Statele Unite au crescut cu 133%, atingând 1.473.749 de tone.La momentul primei raportări emise la 1 august 2018, care acoperă primele patru săptămâni din anul de comercializare în curs, importurile se ridicau la 360.000 de tone, reprezentând o creştere de 280% faţă de anul anterior. 

În ceea ce priveşte importurile totale ale UE de boabe de soia, proporţia celor din SUA în prezent este de 52%, faţă de 25% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru plasează SUA înaintea Braziliei (40%), cel de al doilea principal furnizor al UE, urmată de Canada (2,3%), Paraguay (2,3%) şi Uruguay (1,7%).  

În prezent, UE importă aproximativ 14 milioane de tone de boabe de soia pe an, ca sursă de proteine pentru hrana animalelor, inclusiv pui, porcine şi bovine, precum şi pentru producţia de lapte. Boabele de soia din SUA sunt considerate a fi o opţiune foarte atractivă pentru importatorii şi utilizatorii din Europa în ceea ce priveşte furajele, datorită preţurilor competitive. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră

pixel