Succesorul lui Olaf Scholz caută bani pentru marile proiecte militare

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Friedrich Merz
Friedrich Merz
La scurt timp după victoria sa în alegeri, viitorul cancelar german Friedrich Merz s-a lansat într-o cursă contra cronometru pentru a găsi fonduri destinate marilor sale proiecte, în special consolidarea apărării europene.

În contextul apropierii dintre Donald Trump și Vladimir Putin, liderul blocului conservator a anunțat că dorește o creștere semnificativă a cheltuielilor militare ale Germaniei pentru a continua sprijinirea Ucrainei, alături de partenerii săi europeni.

În opinia sa, este esențială pregătirea pentru „cel mai rău scenariu” prin crearea unei apărări europene autonome, ca alternativă la „NATO în forma sa actuală”, având în vedere ruptura transatlantică în curs cu Washingtonul.

Nu renunță la rigoare

În ciuda nevoii de investiții masive, Friedrich Merz a declarat că „exclude în viitorul apropiat” o reformă a frânei îndatorării, care limitează în constituție noile împrumuturi anuale la 0,35% din PIB.

„Dacă această reformă va avea loc, va fi un proces amplu și dificil”, a avertizat el, în condițiile în care conservatorii sunt reticenți să renunțe la această regulă emblematică a rigurozității bugetare germane. Social-democrații, cu care Merz dorește să formeze un guvern, cer însă o relaxare urgentă a acestei restricții.

Această constrângere, introdusă în timpul mandatului Angelei Merkel și criticată de numeroși economiști – inclusiv de cei mai ortodocși –, a dus la prăbușirea coaliției predecesorului său, Olaf Scholz, în noiembrie anul trecut, după dezacorduri privind finanțarea cheltuielilor publice.

„Fond special” pentru apărare

O altă opțiune luată în considerare de Friedrich Merz este crearea unui „fond special” pentru apărare, în afara bugetului curent. Marți, el a confirmat că „sunt în desfășurare discuții” cu social-democrații și verzii, precizând însă că dorește mai întâi să facă „o evaluare a situației financiare a guvernului”.

Potrivit agenției Bloomberg, suma acestui fond ar putea ajunge la 200 de miliarde de euro, deși viitorul cancelar nu a confirmat această cifră.

Într-un interviu acordat cotidianului Bild, ministrul Apărării, Boris Pistorius, a estimat că bugetul ministerului său ar trebui mai mult decât dublat pentru a acoperi investițiile necesare. În 2024, acesta era de 52 de miliarde de euro.

Președintele Federației Armatei Germane, care reprezintă atât militarii, cât și civilii care lucrează pentru armată, a tras un semnal de alarmă: „Ultimii trei ani au fost doar un joc de copii comparativ cu amenințările actuale”, a declarat colonelul André Wüstner. „Următorii ani vor fi decisivi pentru europeni dacă vor cu adevărat să-l descurajeze pe Putin și să garanteze pacea și libertatea.”

O mișcare neobișnuită în perioadele de tranziție politică, acest fond special ar putea fi adoptat chiar înainte de deschiderea noului Bundestag, pe 25 martie. Iar Merz are la dispoziție patru săptămâni pentru a găsi un compromis cu deputații social-democrați și ecologiști din actualul parlament.

Riscurile planului Merz

„Inițiativa lui Merz pentru un fond special nu este cea mai bună soluție, dar este totuși o soluție și trebuie salutată”, a declarat Moritz Schularick, președintele Institutului pentru Economia Mondială (IfW) din Kiel, într-un interviu pentru cotidianul Rheinische Post de marți.

Pentru acest institut apropiat de conservatori, „cea mai decisivă și clarvăzătoare măsură ar fi excluderea cheltuielilor de apărare din frâna îndatorării”. Totuși, crearea unui fond special nu este lipsită de riscuri, așa cum o demonstrează eșecurile anterioare ale guvernului Scholz.

Acesta a adoptat un fond de 60 de miliarde de euro pentru investiții masive, inclusiv în protecția mediului, sperând să evite astfel restricțiile bugetare. Însă această manevră a fost declarată neconstituțională în noiembrie 2023 de către Curtea Constituțională, creând un deficit bugetar uriaș și declanșând destrămarea coaliției lui Scholz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursă / sursa foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness
Tesla / sursa foto: Flicker.com
Pete Hegseth și Mark Rutte, secretarul general al NATO
Poluare / Foto: Freepik
Se întoarce iarna
Satelit SpaceX / FOTO: Unsplash
Dosare de pensii
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Cele cinci știri ale aceste dimineți sunt despre:...

Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Ministrul Muncii

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
De unde am plecat și unde am ajuns! / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik

Curs BNR. Leul câștigă teren, aurul devine tot mai scump

Banca Națională a României a anunțat cursul monedei...

Prăbușire de proporții / FOTO: Freepik
Goană după aur / FOTO: Freepik

HSBC prezintă trei scenarii favorabile pentru aur

Analiștii HSBC identifică mai multe scenarii în care...

Trilaterală / FOTO: Freepik
Sisteme Patriot / FOTO: Wikipedia

Polonia cumpără rachete Patriot pentru o sumă uriașă

Polonia se pregătește să încheie un acord cu Statele...

Carne / FOTO: Freepik
Adrian Negrescu
Sebastian Burduja
Incendiu la un dealer Tesla din Roma
Cosmin Marinescu
Taxe / Foto: Freepik

Guvernul taie din ”Taxa pe stâlp”. Cine va plăti mai puțin

Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...


pixel