Sud-coreeni vor deveni toți mai tineri cu un an
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Coreea de Sud renunță la o tehnică antică
Coreea de Sud renunță la o tehnică antică
Parlamentarii sud-coreeni au aprobat o măsură care va revizui modul în care țara calculează vârsta unei persoane

În acest fel se pune capăt unui sistem în care nou-născuții erau considerați ca fiind deja în vârstă de un an.

Proiectul de lege adoptat joi de Adunarea Națională ar elimina standardul de numărare a "vârstei coreene", utilizat pe scară largă în țară, care, de obicei, adăuga un an sau chiar doi la vârsta unei persoane, în comparație cu sistemul de numărare utilizat în cea mai mare parte a lumii, care pornește ceasul de la zero și începe să numere anii de la următoarea aniversare. 

Președintele Yoon Suk Yeol a solicitat această schimbare atunci când a candidat pentru funcția de președinte în acest an, iar mișcarea urmează să intre în vigoare în iunie. Guvernul spune că eliminarea sistemului coreean de calculare a vârstei ar preveni confuzia în procesarea serviciilor administrative și medicale. 

"Odată cu adoptarea amendamentului de astăzi, toți cetățenii țării noastre vor deveni mai tineri cu unul sau doi ani începând cu luna iunie a anului viitor", a declarat biroul lui Yoon după adoptarea proiectului de lege. 

De asemenea, măsura ar preveni disputele juridice legate de sistemul de vârstă pe contractele semnate și ar facilita situația cetățenilor care au adesea o vârstă acasă și o altă vârstă recunoscută de standardele globale.

Istoricii au dificultăți în a identifica un decret guvernamental pentru sistemul actual, văzut ca o rămășiță a culturii antice din Coreea, China și Japonia. 

Coreea de Nord a scăpat de acest sistem învechit în anii 1980 și a folosit standardul global. 

Sistemul de vârstă a provocat tensiuni în chestiuni juridice sud-coreene. De exemplu, un "minor" în conformitate cu legea este o persoană sub 19 ani, dar 19 ani este definit ca o persoană care nu va împlini vârsta de 19 ani la o dată ulterioară datei de 1 ianuarie a acelui an.

Publicul a fost de acord cu renunțarea la vechiul sistem. Aproximativ 80% dintre respondenții la un sondaj afiliat guvernului, realizat în septembrie, au dorit să se pună capăt numărării "vârstei coreene".

"Ar fi dificil de găsit originea unei astfel de practici", a declarat Lee Gi-jung, purtător de cuvânt al Ministerului Legislației guvernamentale. "Dar Coreea de Sud este singura care a păstrat-o datorită societății sale bazate pe ranguri".

Citește și:

Ceva foarte ciudat se întâmplă cu banii în Coreea de Nord

În economiile normale, monedele slăbesc în perioade de dificultate, dar în Coreea de Nord se întâmplă ceva contra-intuitiv: won-ul crește în momentul în care lucrurile se înrăutățesc.

Țara lui Kim Jong Un a fost lovită de cele mai dure sancțiuni din istoria sa, de pagube masive provocate de inundații și de o pandemie fără precedent, care a întrerupt cea mai mare parte a comerțului. Anul trecut, economia a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele două decenii, în timp ce populația sa se confruntă cu una dintre cele mai grave penurii alimentare din ultimii 10 ani.

Dar won-ul nord-coreean a sărit cu 25% față de dolar în acest an, calculat pe baza unei medii lunare folosind cifrele raportate de cele două organizații media care îl urmăresc. Acest lucru urmează unei creșteri de 15% în 2020. 

Există teorii concurente pentru motivul pentru care se întâmplă acest lucru, de la închiderea pandemică a granițelor de către Kim, care ucide cererea de valută străină, până la faptul că țara izolată a instituit o reprimare a utilizării lor. Indiferent de motiv, majoritatea observatorilor sunt de acord că nu este un lucru bun.

"În mod normal, o monedă se depreciază atunci când o țară se confruntă cu probleme, dar în Coreea de Nord se întâmplă contrariul", a declarat Kim Byung-yeon, profesor de economie la Universitatea Națională din Seul. Este posibil ca Nordul să încerce să aprecieze won-ul pentru a susține economia, dar continuarea acestor încercări "ar putea sfârși prin a afecta și mai mult economia reală". Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel