Sud-coreeni vor deveni toți mai tineri cu un an
Autor: Oana Pavelescu | 08 dec 2022, 18:24
Coreea de Sud renunță la o tehnică antică
Coreea de Sud renunță la o tehnică antică
Parlamentarii sud-coreeni au aprobat o măsură care va revizui modul în care țara calculează vârsta unei persoane

În acest fel se pune capăt unui sistem în care nou-născuții erau considerați ca fiind deja în vârstă de un an.

Proiectul de lege adoptat joi de Adunarea Națională ar elimina standardul de numărare a "vârstei coreene", utilizat pe scară largă în țară, care, de obicei, adăuga un an sau chiar doi la vârsta unei persoane, în comparație cu sistemul de numărare utilizat în cea mai mare parte a lumii, care pornește ceasul de la zero și începe să numere anii de la următoarea aniversare. 

Președintele Yoon Suk Yeol a solicitat această schimbare atunci când a candidat pentru funcția de președinte în acest an, iar mișcarea urmează să intre în vigoare în iunie. Guvernul spune că eliminarea sistemului coreean de calculare a vârstei ar preveni confuzia în procesarea serviciilor administrative și medicale. 

"Odată cu adoptarea amendamentului de astăzi, toți cetățenii țării noastre vor deveni mai tineri cu unul sau doi ani începând cu luna iunie a anului viitor", a declarat biroul lui Yoon după adoptarea proiectului de lege. 

De asemenea, măsura ar preveni disputele juridice legate de sistemul de vârstă pe contractele semnate și ar facilita situația cetățenilor care au adesea o vârstă acasă și o altă vârstă recunoscută de standardele globale.

Istoricii au dificultăți în a identifica un decret guvernamental pentru sistemul actual, văzut ca o rămășiță a culturii antice din Coreea, China și Japonia. 

Coreea de Nord a scăpat de acest sistem învechit în anii 1980 și a folosit standardul global. 

Sistemul de vârstă a provocat tensiuni în chestiuni juridice sud-coreene. De exemplu, un "minor" în conformitate cu legea este o persoană sub 19 ani, dar 19 ani este definit ca o persoană care nu va împlini vârsta de 19 ani la o dată ulterioară datei de 1 ianuarie a acelui an.

Publicul a fost de acord cu renunțarea la vechiul sistem. Aproximativ 80% dintre respondenții la un sondaj afiliat guvernului, realizat în septembrie, au dorit să se pună capăt numărării "vârstei coreene".

"Ar fi dificil de găsit originea unei astfel de practici", a declarat Lee Gi-jung, purtător de cuvânt al Ministerului Legislației guvernamentale. "Dar Coreea de Sud este singura care a păstrat-o datorită societății sale bazate pe ranguri".

Citește și:

Ceva foarte ciudat se întâmplă cu banii în Coreea de Nord

În economiile normale, monedele slăbesc în perioade de dificultate, dar în Coreea de Nord se întâmplă ceva contra-intuitiv: won-ul crește în momentul în care lucrurile se înrăutățesc.

Țara lui Kim Jong Un a fost lovită de cele mai dure sancțiuni din istoria sa, de pagube masive provocate de inundații și de o pandemie fără precedent, care a întrerupt cea mai mare parte a comerțului. Anul trecut, economia a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele două decenii, în timp ce populația sa se confruntă cu una dintre cele mai grave penurii alimentare din ultimii 10 ani.

Dar won-ul nord-coreean a sărit cu 25% față de dolar în acest an, calculat pe baza unei medii lunare folosind cifrele raportate de cele două organizații media care îl urmăresc. Acest lucru urmează unei creșteri de 15% în 2020. 

Există teorii concurente pentru motivul pentru care se întâmplă acest lucru, de la închiderea pandemică a granițelor de către Kim, care ucide cererea de valută străină, până la faptul că țara izolată a instituit o reprimare a utilizării lor. Indiferent de motiv, majoritatea observatorilor sunt de acord că nu este un lucru bun.

"În mod normal, o monedă se depreciază atunci când o țară se confruntă cu probleme, dar în Coreea de Nord se întâmplă contrariul", a declarat Kim Byung-yeon, profesor de economie la Universitatea Națională din Seul. Este posibil ca Nordul să încerce să aprecieze won-ul pentru a susține economia, dar continuarea acestor încercări "ar putea sfârși prin a afecta și mai mult economia reală". Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe