Sufocată de căldură, China RAȚIONALIZEAZĂ energia electrică

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se sting luminile prin fabricile din China
Se sting luminile prin fabricile din China
China raționalizează energia electrică pentru utilizatorii industriali din sud-vestul țării, în condițiile în care temperaturile ridicate an generat o creștere neașteptată a consumului, iar instalațiile hidroelectrice sunt afectate de nivelul scăzut al apei.

Potrivit relatărilor presei locale, în provincia Sichuan din sud-vestul țării, mercurul din ermometre a trecut frecvent de 40 de grade Celsius în ultimele zile, ceea ce a determinat ca aparatele de climatizare să fie mai des folosite pentru a asigura condiții cât de cât suportabile pentru cei 84 de milioane de locuitori ai regiunii.

Răuri secate

Sichuan se bazează pe barajele hidroelectrice pentru 80% din producția sa de energie electrică. Dar nivelul râurilor din zonă au scăzut dramatic, iar unele au secat chiat, potrivit ultimelor informații furnizate de Ministerul chinez al Resurselor de Apă.

Pentru a economisi energie electrică, în 19 orașe din provincie conducerile fabricilor și întreprinderilor au fost îndemnate să-și suspende activitatea, potrivit unui anunț preluat de presa oficială. Măsura, care va fi în vigoare până la sfârșitul acestei săptămâni, nu se aplică persoanelor fizice. Totuși, unele companii pot funcționa la o capacitate limitată pentru nevoi speciale.

Sichuan este o regiune cheie din China pentru producția de litiu, un metal utilizat în bateriile electrice. O fabrică operată de gigantul taiwanez de electronice Foxconn, principalul furnizor al companiei americane Apple, și-a suspendat producția.

Producția de litiu, afectată

Ca urmare a restricțiilor, se așteaptă ca producția de litiu să fie redusă cu cel puțin 1.200 de tone, ceea ce va duce la creșterea prețurilor carbonatului de litiu, a declarat pentru AFP analistul Susan Zou de la firma specializată Rystad Energy.

Provinciile de coastă Zhejiang și Jiangsu (est), precum și Anhui (est) au impus, de asemenea, raționalizarea energiei electrice pentru profesioniști. 

China a emis din nou, marți, mai multe alerte roșii din cauza temperaturilor caniculare din mai multe regiuni. 
Valurile de căldură din mijlocul verii nu sunt neobișnuite în China, în special în vestul și sudul arid. Dar se pare că acestea se întăresc în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice, spun oamenii de știință.

Citește și O ”centură de căldură extremă” va acoperi centrul SUA în câțiva ani

Efectele încălzirii globate își fac tot mai simțită prezența. De la an la an, fenomenele meteo ne surprind prin furia și agresivitatea lor. Comunitatea mondială a fost avertizată că așa se va întâmpla, dar, cum se spune, până nu vezi, nu crezi.

Un ultim astfel de avertisment a fost publicat în Statele Unite. În ce măsură americanii vor crede concluziile acestui raport, este greu de spus. Dar previziunile care fac obiectul respectivului studiu ar trebui măcar să dea de gândit. 

Ce spune raportul în discuție? Că în următoarele trei decenii pe teritoriul Statelor Unite se va dezvolta o "centură de căldură extremă", care se va întinde de la Louisiana, în sud, până la Lacul Michigan, în nord, traversând Midwestul american.

Această zonă, în care locuiesc peste 100 de milioane de americani și care acoperă un sfert din țară, se va confrunta cu cel puțin o zi de căldură extremă pe an în 2053, cu o temperatură resimțită de peste 51 de grade Celsius, potrivit studiului elaborat  de organizația non-profit First Street Foundation.

În prezent, acest lucru este valabil doar pentru aproximativ 50 de regiuni americane, unde trăiesc circa 8 milioane de locuitori. Peste 30 de ani, vor fi afectate peste 1.000 de astfel de zone, inclusiv statele Texas, Louisiana, Arkansas, Missouri, Illinois, Iowa, Indiana și chiar sudul statului Wisconsin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel