”Prezenţa sporită a capitalului românesc pe piaţa imobiliară marchează un posibil punct de cotitură, deoarece una din observaţiile pe care le primeam până acum de la unii investitori străini fără activitate aici era ca dacă românii nu au încredere în activele locale, de ce ar avea ei”, se arată în studiul Colliers International, citat de Agerpres.
Totodată, se estimează că ponderea în creștere a investițiilor autohtone arată că economia românească a crescut suficient de mult încât să ducă la acumulări mari de capital. În medie, la nivelul economiilor din Europa Centrală şi de Est, cumpărătorii locali au reprezentat 23% din activitatea investiţională, astfel că România s-a apropiat pentru prima oară la realitatea celorlalte ţări din regiune. O altă observaţie ar fi că în România, capitalul sud-african este în continuare dominant, cu o pondere de aproape o treime din volumul investiţional, dublu faţă de cota pe care o are pe ansamblul întregii regiuni.
Citește și:
Bucureștiul se îmbogățește cu alte clădiri de birouri!
Cea mai mare tranzacţie realizată de capitalul românesc a marcat şi intrarea pe piaţa imobiliară a grupului Dedeman, care a cumpărat proiectul de birouri The Bridge din zona centru-vest a Bucureştiului, pentru o valoare totală ce se va apropia de 200 milioane euro (în contorizarea investiţiilor din 2018, s-a luat în calcul o cifră mai mică pentru această tranzacţie, deoarece faza a treia va fi finalizată în 2019).
Alte tranzacţii realizate de companii cu acţionariat local au fost mai mici, dar relevante pentru piaţă - achiziţia clădirii de birouri Bucharest Corporate Center de către One United Properties sau a centrului comercial Oradea Shopping City de Sapient Center Oradea.
"Dacă economia României nu se va depărta prea mult de creşterea potenţială în 2019 (de aproximativ 4%), iar economia globală va rămâne într-o dinamica relativ favorabilă, se pot vedea creşteri şi în piaţa imobiliară. Anul trecut, randamentele în capitalele Europei Centrale şi de Est au continuat să scadă, mărind ecartul faţă de preţurile din România. Astfel, în ciuda contextului economic mai dificil şi a unor incertitudini mai mari decât în urmă cu un an, există premisele ca 2019 să genereze noi surprize pozitive", spun consultanţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...