Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Consumul de energie fără aer condiționat
Într-un apartament cu două camere din București, consumul mediu de energie electrică ajunge până la 100 KWh pe lună, fără utilizarea unui sistem de aer condiționat. În acest context, factura lunară se ridică la aproximativ 66,47 lei cu TVA inclus, datorită prețului plafonat pentru un consum sub 100 KWh/lună, care este de 0,68 lei/KWh.
Impactul aerului condiționat asupra facturii
Dumitru Chisăliță explică cum un sistem de aer condiționat de 18.000 BTU/h (5.274 W), necesar pentru răcirea unui apartament de două camere, poate duce la o creștere semnificativă a facturii. Un astfel de sistem consumă aproximativ 1,55 KWh pentru a răci aerul de la 30-32°C la 25-27°C. Într-o lună de vară normală, acesta funcționează în medie 4 ore pe zi, generând un consum total de aproximativ 185 KWh/lună.
Creșterea sumei cu 123%
Funcționarea sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 87 KWh/lună, adică 47% mai mult decât în lipsa acestuia. Astfel, se trece în alt sistem de tarifare, unde prețul este de 0,8 lei/KWh pentru un consum între 100 și 255 KWh/lună. Acest lucru duce la o creștere a facturii lunare cu 123%, ajungând la 148 lei cu TVA inclus. Aceasta înseamnă o majorare de 81 lei/lună datorită temperaturilor de vară, utilizării aerului condiționat și prețurilor plafonate diferențiat.
Creșterea sumelor cu 425% în condiții extreme
În situația în care temperaturile aerului ating valori de 38-40°C, necesarul de frig crește, la fel și numărul de ore de funcționare a aerului condiționat, ajungând în medie la 6,5 ore pe zi, generând un consum total de 272 KWh/lună. În acest caz, creșterea consumului este de 202 KWh/lună, adică 64% mai mult decât în lipsa aerului condiționat. Factura lunară urcă astfel la 349 lei cu TVA inclus, reprezentând o creștere de 425% față de situația în care nu ar fi fost folosit aerul condiționat.
Impactul prețurilor plafonate și diferențiate
Chisăliță subliniază că, în absența prețurilor plafonate și diferențiate, temperaturile extreme din această lună ar fi dublat facturile românilor la energie electrică. Considerând prețul energiei la 0,68 lei/KWh, facturile ar fi crescut de până la patru ori.
Sprijinul pentru compensarea prețurilor la energie
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a confirmat că sprijinul pentru compensarea prețurilor la energie, conform OUG nr. 166/2022, a fost acordat pentru anul 2023 și a fost utilizabil până la 31 mai 2024. În prezent, nu există o decizie privind continuarea acestui program.
Așadar, creșterea sumelor de plată pentru energie electrică este un subiect de mare interes pentru români, iar explicațiile expertului Dumitru Chisăliță evidențiază factorii principali care au condus la aceste majorări. Utilizarea aerului condiționat în condiții de vară și prețurile plafonate diferențiat sunt elemente cheie care influențează semnificativ costurile lunare pentru energie electrică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...