Surpriză! Marea Britanie a devenit furnizor de gaze pentru Europa
Autor: Oana Pavelescu | 05 dec 2022, 20:55
Germania a pus în serviciu al treilea terminal pentru importul de gaze lichefiate
Germania a pus în serviciu al treilea terminal pentru importul de gaze lichefiate
Gazele naturale din Marea Britanie continuă să circule către Europa continentală într-o perioadă în care combustibilul ar fi rămas în mod normal acasă, subliniind rolul cheie al țării pentru continent în această iarnă.

Fluxurile din Marea Britanie prin conducta Interconnector către Belgia, cea mai mare dintre cele două legături dintre cele două regiuni, sunt cele mai mari pentru această perioadă a anului, față de un alt maxim care a fost în anul 2016. Acest lucru este neobișnuit pentru luna decembrie, când, în mod normal, exporturile se opresc sau chiar se inversează pe măsură ce se răcește și cererea de  gaze naturale din Regatul Unit crește.

Nu este greu de înțeles de ce. Pe măsură ce Uniunea Europeană își reduce dependența de gazul rusesc, producția Marii Britanii din Marea Nordului, livrările ample din Norvegia și terminalele de gaz natural lichefiat reprezintă un bun substitut, notează Bloomberg. De asemenea, prețurile la gaz din Marea Britanie au fost mai mici decât în Europa în ultimele câteva luni, ceea ce i-a stimulat pe comercianți să continue să exporte pe continent.

Experții în domeniu sunt de părere că spre deosebire de anii precedenți, se anticipează că Marea Britanie va rămâne un exportator net de gaze către continent în această iarnă, profitând de disponibilitatea mai mare a capacității de regazeificare și de importurile record de GNL.

Asta nu înseamnă că nu vor fi zile în care aprovizionarea va fi deficitară în Marea Britanie. După o toamnă neobișnuit de blândă, vremea de iarnă se instalează în sfârșit, iar temperaturile din Londra sunt așteptate să scadă sub zero grade începând de miercuri. Aerul rece dinspre Arctica va aduce înghețuri peste noapte și un risc de ploi și ninsori, a anunțat Met Office din Marea Britanie. Temperaturile sub medie ar putea rămâne până săptămâna viitoare.

Între timp, instalațiile de stocare a gazelor din Marea Britanie pot acoperi aproximativ 9 zile de cerere, doar o fracțiune din cele 89 de zile ale Germaniei, ceea ce face ca Regatul Unit să fie deosebit de vulnerabil la valuri de frig prelungite sau la întreruperi ale aprovizionării.

"Este dificil de prognozat cu exactitate ce tip de aprovizionare va apărea într-o anumită zi, în primul rând pentru că aprovizionarea flexibilă este determinată de preț", a declarat operatorul de rețea National Grid Plc. prin e-mail. "Modelul de comportament istoric pe care l-am observat în trecut a fost afectat de mai multe incertitudini în această iarnă din cauza climatului geopolitic mai larg".

Citește și:

Importul de gaze al României, în scădere semnificativă

Importul de gaze al României este în scădere, reiese din datele Institutului Național de Statistică.

România a importat, în primele nouă luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,666 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 19,2% (-396.200 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de aproape 5,17 milioane tep, cu 4,3% (233.100 tep) sub cea din primele nouă luni din 2021.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de gaze de 7,45 milioane tep şi importuri de 2,33 milioane tep, în creştere cu 1,9%, respectiv în scădere cu 19,6%, de la an la an.

Citește și:

Premierul Ciucă, întâlnirea cu principalul acţionar al Black Sea Oil and Gas Romania

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Carlyle Group, principalul acţionar al Black Sea Oil and Gas Romania, context în care prezentat viziunea Guvernului privind consolidarea capacităţilor interne de asigurare a resurselor necesare pentru aprovizionarea populaţiei şi mediului de afaceri cu gaz şi energie electrică.

Premierul a găzduit, la Palatul Victoria, reuniunea ministerială a miniștrilor Energiei din regiune, aflați la București pentru a participa la RIGC – Romanian International Gas Conference despre care le-a comunicat reprezentanților Carlyle Group că a avut discuții promițătoare privind aducerea unei cantități și mai mari de gaze în rețeaua europeană.

Principalele teme au vizat soluțiile care pot fi implementate la nivel regional pentru a asigura gazul necesar cetățenilor și mediului de afaceri.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe