Surse de la Moscova dezvăluie că Putin e tot mai îngrijorat de situaţia economică a Rusiei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin este din ce în ce mai preocupat de distorsiunile din economia de război a Rusiei, în timp ce Donald Trump face presiuni pentru încheierea conflictului din Ucraina, au declarat pentru Reuters cinci surse familiare cu situația.

Economia Rusiei, susținută de exporturile de petrol, gaze și minerale, a înregistrat o creștere robustă în ultimii doi ani, în ciuda multiplelor sancțiuni occidentale impuse după invazia din Ucraina în 2022.

Totuși, activitatea internă a fost afectată în ultimele luni de lipsa forței de muncă și de ratele ridicate ale dobânzilor introduse pentru a combate inflația, care s-a accentuat pe fondul cheltuielilor militare record.

 

Acești factori au alimentat opinia, în rândul unei părți a elitei ruse, că o soluție negociată la război ar fi de dorit, potrivit a două dintre sursele familiarizate cu gândirea de la Kremlin.

Trump, care a revenit în funcție luni, a promis să rezolve rapid conflictul din Ucraina, cel mai mare din Europa de la Al Doilea Război Mondial. Săptămâna aceasta, el a declarat că este probabil să impună mai multe sancțiuni și tarife împotriva Rusiei, dacă Putin nu negociază, adăugând că economia Rusiei se îndreaptă spre „probleme mari”. Un consilier principal al Kremlinului a declarat marți că Rusia nu a primit încă propuneri concrete pentru negocieri.

„Rusia, desigur, este interesată din punct de vedere economic să negocieze o încheiere diplomatică a conflictului”, a spus Oleg Vyugin, fost vicepreședinte al Băncii Centrale a Rusiei, într-un interviu, menționând riscul creșterii distorsiunilor economice, pe măsură ce Rusia își accelerează cheltuielile militare și de apărare.

Vyugin nu a fost unul dintre cele cinci surse, care au vorbit sub condiția anonimatului, din cauza sensibilității situației din Rusia. Măsura în care Putin este îngrijorat de economie, descrisă de surse, și influența acesteia asupra viziunii Kremlinului privind războiul sunt documentate aici pentru prima dată.

 

Reuters a relatat anterior că Putin este pregătit să discute opțiuni de încetare a focului cu Trump, dar că Rusia trebuie să-și mențină câștigurile teritoriale din Ucraina, iar Ucraina trebuie să renunțe la aspirațiile de a se alătura NATO, alianța militară condusă de SUA.

Kremlinul nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii privind punctul de vedere al lui Putin despre economie și discuțiile cu privire la Ucraina.

Trump „se concentrează pe încheierea acestui război brutal”, implicând o gamă largă de părți interesate, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Brian Hughes, ca răspuns la întrebările Reuters. În ultimele săptămâni, consilierii lui Trump au retractat afirmațiile acestuia conform cărora războiul, care durează de trei ani, ar putea fi rezolvat într-o zi.

Cu câteva zile înainte de inaugurarea lui Trump, administrația președintelui american Joe Biden a impus cel mai amplu pachet de sancțiuni de până acum, vizând veniturile Rusiei din petrol și gaze, o mișcare despre care consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a spus că îi va oferi lui Trump pârghii în eventualele negocieri prin exercitarea unei presiuni economice asupra Rusiei.

 

Putin a declarat că Rusia poate lupta atât timp cât este necesar și că Moscova nu se va supune niciodată unei alte puteri în privința intereselor naționale cheie.

Economia Rusiei, estimată la 2,2 trilioane de dolari, a arătat până de curând o rezistență remarcabilă în timpul războiului, iar Putin a lăudat oficialii economici și oamenii de afaceri pentru că au ocolit cele mai dure sancțiuni occidentale impuse vreodată unei economii majore.

După o contracție în 2022, PIB-ul Rusiei a crescut mai repede decât cel al Uniunii Europene și al Statelor Unite în 2023 și 2024. Totuși, în acest an, banca centrală și Fondul Monetar Internațional prognozează o creștere sub 1,5%, deși guvernul prevede o perspectivă ușor mai optimistă.

Inflația s-a apropiat de două cifre, în ciuda faptului că banca centrală a majorat rata de bază a dobânzii la 21% în octombrie.

„Există câteva probleme aici, și anume inflația, o anumită supraîncălzire a economiei”, a spus Putin într-o conferință de presă anuală pe 19 decembrie. „Guvernul și banca centrală au deja sarcina de a reduce acest ritm”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mărfuri/FOTO: Freepik
Petrol / FOTO: Freepik
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor

pixel