Suspectată de corupție, compania Airbus, dispusă să plătească pentru a scăpa de necazuri

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Afaceri încurcate
Afaceri încurcate
Un judecător de la tribunalul judiciar din Paris se va pronunța săptămâna viitoare în privința unui acord între Airbus și Parchetul Național Financiar (PNF), prin care constructorul de avioane acceptă să plătească o amendă pentru a evita urmărirea penală în cazuri de corupție în Libia și Kazahstan.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al grupului a declarat că "Airbus a confirmat că a semnat o Convenție judiciară de interes public (Cjip) cu PNF privind anchetele judiciare legate în special de Libia și Kazahstan". Nu este clar cât de mare este amenda pe care Airbus este pregătită să o plătească în cazul două investigații cunoscute sub numele de "finanțarea Libiei" și "Kazakhgate", nici dacă producătorul va fi supus unui program de conformitate sub supravegherea agenției franceze anticorupție (AFA).

Purtătorul de cuvânt al Airbus a precizat că acest acord este "o extindere limitată a faptelor vizate de Cjip-ul semnat în 2020 și care nu au putut fi tratate simultan din motive procedurale".

La 31 ianuarie 2020, Airbus a acceptat să plătească o amendă de 3,6 miliarde de euro, dintre care 2,1 miliarde de euro către Franța, pentru a evita urmărirea penală de instanțe franceze, britanice și americane, în cadrul unei anchete privind "nereguli" legate de agenți comerciali implicați în contracte de vânzare de aeronave sau echipamente militare.

Aranjamente complexe

Ancheta judiciară privind presupusa finanțare libiană a campaniei prezidențiale din 2007 a lui Nicolas Sarkozy, deschisă în 2013, s-a axat pe vânzarea a douăsprezece avioane Airbus către regimul lui Muammar Gaddafi la sfârșitul anului 2006.La trei săptămâni de la încheierea acestui contract, 2 milioane de euro ar fi fost transferate, la cererea unui fost director Airbus anchetat la jumătatea lunii martie, într-un cont al intermediarului Alexandre Djouhri, care este, de asemenea, anchetat în acest caz pentru "corupție activă".

Potrivit unor elemente ale anchetei intrate în posesia AFP, acest lucru s-a făcut prin "aranjamente financiare complexe care au trecut prin agenți oficiali ai Airbus în Thailanda". Judecătorii investighează din 2013 pe fond acuzațiile de finanțare libiană a campaniei lui Nicolas Sarkozy din 2007. Fostul președinte, care face obiectul unei anchete, a negat întotdeauna o astfel de finanțare.

Contracte kazahe

Așa-numita anchetă "Kazakhgate", deschisă în martie 2013, analizează suspiciuni de corupție și comisioane ilegale plătite unor intermediari în marja unor contracte încheiate între Franța și Kazahstan între 2009 și 2010, în timpul președinției lui Nicolas Sarkozy.

Aceste contracte se refereau la furnizarea a 45 de elicoptere EC 145 fabricate de Eurocopter, o filială a EADS care a devenit între timp Airbus Helicopters, un centru satelit al Astrium (fostul EADS, acum Airbus Group), doi sateliți și 295 de locomotive Alstom, pentru o sumă anunțată la acea vreme de 2 miliarde de euro.

Airbus a fost plasat sub statutul de martor asistat în iunie 2018 în contextul acestei proceduri. În timpul unei percheziții efectuate în februarie 2016 la sediul Airbus din suburbiile Parisului, anchetatorii au găsit urme ale unei plăți suspecte de 8,8 milioane de euro în legătură cu vânzarea celor doi sateliți.

Această sumă ar fi fost plătită într-un cont deținut în Singapore de către o societate offshore legată de un partener de afaceri al AirbusAcest intermediar tunisian, Lyès Ben Chedli, și un fost director Airbus cu rol strategic în aceste contracte, Olivier Brun, au fost puși sub acuzare în iulie 2021.

Potrivit sursei apropiate dosarului, părțile civile ar putea depune miercuri mai multe întrebări prioritare de constituționalitate (QPC). "Justiția negociată seamănă cu un tratament preferențial judiciar, perfect incompatibil cu angajamentele pe care Sherpa le are împotriva impunității și pentru egalitatea justițiabililor", a declarat Vincent Brengarth, avocatul ONG-ului anticorupție în cazul libian.

"Noi considerăm că este o abatere de la procedura penală. Avem senzația unei justiții tranzacționale în care ceea ce contează este amenda care va fi plătită", a regretat și Me Jérôme Karsenti, avocatul Anticor în "Kazakhgate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel