Sistemul energetic național funcționează normal. Burduja: ”STOP FAKE NEWS!”
Ministrul Energiei, Sebastian...
Sute de oameni au părăsit insula Santorini cu feriboturile și avioanele marți, îndreptându-se spre siguranța Atenei, în timp ce o serie de cutremure continuă să zguduie celebra destinație turistică grecească.
În ultimele zile, sute de seisme au fost înregistrate la fiecare câteva minute în Marea Egee, între insulele vulcanice Santorini și Amorgos, determinând autoritățile să închidă școlile din Santorini și de pe insulele apropiate Ios, Amorgos și Anafi până vineri.
Un seism cu magnitudinea de 4,9 a fost înregistrat la ora 02:46 GMT de Institutul Geodinamic din Atena. Majoritatea satelor celebre, cu case albe și albastre, sunt construite pe versanții abrupți ai insulei, deasupra mării.
Sute de locuitori permanenți și muncitori s-au grăbit spre port încă de dimineață pentru a se îmbarca spre capitala Greciei.
Compania aeriană Aegean Airlines a anunțat că toate zborurile din Santorini spre Atena sunt pline. Până la sfârșitul zilei, între 2.500 și 2.700 de persoane erau așteptate să fi părăsit insula încă de luni.
"Plecam pentru că îmi este frică, sunt cutremure constante. Trebuie să plecăm pentru copii, ca să se liniștească", a declarat Beni Ouklala, un muncitor sezonier de 38 de ani.
Alții, însă, au rămas impasibili. "Vom rămâne aici, de ce să plecăm? Dacă se întâmplă ceva, se întâmplă", a spus Eftichis Diamantopoulos, un căpitan de vas turistic în vârstă de 63 de ani.
Deși vara Santorini este asaltată de sute de mii de turiști, în această perioadă a anului insula este mai liniștită. Cu toate acestea, seismologii estimează că activitatea seismică intensă ar putea dura zile sau chiar săptămâni, astfel că autoritățile locale au pregătit un plan de urgență pentru cazare.
"Avem pregătite opt locații unde pot fi adăpostiți oamenii, pe suprafețe plane, fără structuri", a declarat primarul insulei Santorini, Nikos Zorzos.
Echipele de salvare sunt deja pe teren, iar populația a fost sfătuită să evite zonele de coastă, din cauza riscului de alunecări de teren, și să nu participe la adunări în spații închise.
Unele hoteluri au început să își golească piscinele, deoarece specialiștii au avertizat că greutatea apei ar putea face clădirile mai vulnerabile la cutremure. De asemenea, toate activitățile de construcție au fost suspendate.
Grecia este una dintre cele mai active zone seismice din Europa, situându-se la intersecția plăcilor tectonice africană și eurasiatică, a căror interacțiune constantă provoacă frecvent cutremure.
Santorini și-a căpătat forma actuală în urma uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istorie, în jurul anului 1600 î.Hr. Ultima erupție vulcanică din zonă a avut loc în 1950.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Energiei, Sebastian...
Capitalizarea bursei scade cu...
Deficitul bugetar pune presiune...
Aproape 13.000 de firme...
Bitcoin, dincolo de statutul de...
Iată cele mai importante...
Dacă folosești frecvent...
Ultima escaladare tarifară a...
Practic, este sfârșitul unei ere.
Miliardarul american Elon Musk...
La Harvard, mândrie și teamă în...
Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...
Deocamdată este vorba de doar câteva produse.
Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...
Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...
ONRC: Numărul firmelor care...
Prezență record la urne în...
Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...
Arabia Saudită, Rusia și alți...
Warren Buffett critică...
Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...
Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...
Din 2 mai, toate coletele din...
Wall Street își revine...