”Nu, haideţi să clarificăm, foarte, foarte, foarte bine, pentru că este în folosul cetăţenilor. Nu a fost nicio problemă, nu a fost nicio greşeală. Calculul pensiilor, pensiile se plătesc lună pe lună. Noi, pentru a putea plăti, de exemplu, pensiile lunii februarie în februarie, astăzi, 10 ianuarie, închidem calculul pentru luna februarie. În data de 10 decembrie noi am închis calculul pentru luna ianuarie. În data de 19, eu am făcut public tipărirea cupoanelor cu noile sume înscrise ale valorii punctului de pensie şi cu noile sume din măsurile de sprijin. În data de 28 a fost decizia Curţii Constituţionale, eu nu cred că nimeni nu-şi dorea ca să oprim plata a 4,8 milioane de cetăţeni pentru a recalcula totul. Vom remedia acest lucru, la calculul din luna februarie nu se va mai reţine şi vom revedea acest lucru, dar asta nu înseamnă că a fost o greşeală. A fost o cronologie a lucrurilor întâmplate”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru Radio România Actualități.
Întrebat, în legătură cu vârsta de pensionare, cum ar putea să se schimbe prevederile actuale şi dacă, la un moment dat, s-ar putea egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbaţi şi femei, ministrul a spus că ”unii preferă în România să pună carul înaintea boilor, cum se spune în popor.
Dar nu până atunci
Eu cred că noi trebuie să discutăm foarte mult de îmbunătăţirea nivelului de trai şi, prin această îmbunătăţire a nivelului de trai, să creştem speranţa de viaţă în România, şi apoi după aia să ne gândim noi ce mai facem cu vârsta de pensionare, care oricum este înaintată la noi, 65 de ani. Da? Deci, eu cred foarte mult că trebuie să procedăm taman invers, să ne ocupăm să creştem vârsta, să creştem speranţa de viaţă a cetăţenilor români, să creştem speranţa de viaţă sănătoasă, şi abia după aia să avem o discuţie, tot sănătoasă, despre aceste aspecte. Dar nu până atunci”, a subliniat Marius Budăi.
În ceea ce privește cumpărarea de vechime, el a precizat că acest lucru se poate face ”până la data de 31 august şi până atunci vom studia foarte bine necesitatea. Dacă va fi nevoie, vom prelungi acest aspect, fără niciun fel de probleme. Şase ani, dacă îţi lipsesc dacă îţi lipsesc şase ani, pot fi cumpăraţi şi astfel încât să te încadrezi la vechimea standard sau la vechimea minimă”, a adăugat ministrul.
Dacă, în viitor, vor exista probleme pe fondul îmbătrânirii populației, cu plata pensiilor, Marius Budăi a recunoscut că, ”aici, eu am o problemă foarte mare şi tot m-am abţinut şi uitaţi că acum la dumneavoastră nu o să mă mai abţin şi am să fac apel pentru toată lumea să nu-i mai numim "decreţei".
Au mai fost cazuri în România
Nu mai fosim formule şablon. Acela este un copil care s-a născut din dragostea părinţilor lui. Nu este un decreţel, nu este un nedorit, nu este nimic. Este un copil care s-a născut din dragostea părinţilor lui. Eu vreau să punem punct în România acestor etichetări, care n-au niciun nicio legătură cu realitatea. Eu nu cred că vreun copil din lume ar vrea să ştie că el, la rândul lui, când a fost copil, a fost nedorit. Nu, este un copil care a fost dorit şi a fost născut din dragostea părinţilor lui. Că putem face o analiză asupra sistemului de pensie şi să spunem dacă în viitor sau ce, nu. Au mai fost cazuri în România când au fost pensionari mai mulţi în plată decât salariaţi şi n-a fost nicio problemă. Facem tot felul şi văd tot felul de analişti care fac tot felul de analize şi vin cu tot felul de fatalisme şi, gata, se închide România, se închide ţara, dar eu cred că cetăţenii de rând ai acestei ţări se aşteaptă de la aceşti mari analişti economici, şi nu o spun cu niciun fel de ironie, să vină şi cu soluţii. Este uşor să spunem "peste 50 de ani, când nu ne poate verifica nimeni, va fi dezastru" sau "va fi foarte bine". Nu. Haideţi să ne facem analizele, haideţi să le luăm pas cu pas şi să venim cu măsuri. Uitaţi, măsurile de anul trecut, dacă tot vorbim de o sustenabilitate a sistemului de pensii, măsurile de anul trecut, care au fost nişte măsuri echilibrate între măsurile economice şi măsurile sociale, au adus în România un plus de 100.000 de noi locuri de muncă. Asta trebuie să facem, oameni buni. Nu trebuie să-i etichetăm pe fraţii noştri, pe concetăţenii noştri că unu-i nu ştiu cum şi unu-i nu ştiu cum”, a spus ministrul Muncii.
Despre impozitul aplicat pensiilor sub 3.000 de lei, dacă se va elimina şi când, mai ales pentru că pe luna ianuarie nu a fost eliminat, Marius Budăi a amintit că ”există o iniţiativă în parlament, parlamentul este suveran. Când va decide parlamentul, se vor lua măsurile ca atare, dar, deocamdată, noi ce am avut ca şi guvern de implementat, am implementat, prin decizia coaliţiei /.../ care susţine guvernul, planul de măsuri pentru început de an, cu creşteri de salarii, cu creşteri de salarii minime, cu scutiri de taxe pentru o anumită sumă din salariul minim. Deci, cum spuneam, un mix de măsuri echilibrate între economic şi social. Noi suntem în curs de implementare. Actele normative sunt în vigoare de dinainte de a se aproba Legile bugetului pe anul 2023, şi mă refer la Legea bugetului de stat şi la Legea bugetului asigurărilor sociale. Noi ne facem datoria şi mergem pe ceea ce coaliţia politică decide şi noi, executivul, executăm, dacă îmi permiteţi, aşa, o expresie”, a concluzionat ministrul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...