Tanczos, despre defrişările ilegale: Muncim ca să oprim acest fenomen
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Tanczos, despre defrişările ilegale: Muncim ca să oprim acest fenomen / Foto: Unsplash
Tanczos, despre defrişările ilegale: Muncim ca să oprim acest fenomen / Foto: Unsplash
Poveştile despre aşa-zisele defrişări ilegale de pădure sunt neadevărate, pentru că nimeni nu poate să-mi arate un caz de tăiere masivă ilegală din 2021 sau din 2022, a afirmat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, cu ocazia dezbaterii moţiunii simple depusă de USR împotriva demnitarului.

"Garda Forestieră, Poliţia este zi de zi pe stradă, în controale la companii şi constată zi de zi încălcări ale legislaţiei. Este motivul pentru care zeci de mii de cazuri de amendă sunt în centralizatoarele noastre anuale, mii de dosare penale s-au deschis şi în 2021, am reuşit să creştem rata de trimitere în judecată cu peste 30%, doar în 2021. Este motivul pentru care, alături de colegii mei din celelalte ministere, muncim ca să oprim acest fenomen (al tăierilor ilegale de pădure, n.r.). Tocmai de aceea în 2020 s-au înăsprit pedepsele. Avem un record de dosare penale iniţiate care vizează mii de persoane care au încălcat legea. Nu pot să nu subliniez că imaginea falsă pe care o propagaţi (iniţiatorii moţiunii simple, n.r.) în toată ţara şi în străinătate, poveştile despre aşa-zisele defrişări sunt neadevărate, pentru că nimeni nu poate să-mi arate un caz de tăiere masivă ilegală din 2021 sau din 2022. Este ruşinos ca pe baza unor informaţii false şi mincinoase să aduceţi un asemenea deserviciu României. Practic, retorica dvs., dacă nu se bazează pe fapte reale, imaginea României este distrusă şi bazată pe minciună", a spus Tanczos.

Prognoza meteo până pe 25 aprilie. De când se încălzește vremea

Ministrul de resort a subliniat, totodată, că "deşi în România există tăieri ilegale, pot să afirm că nu există acele tipuri de defrişări despre care se vorbeşte la nivel european".

"Defrişare înseamnă tăierea pădurii în scopul transformării terenurilor în teren agricol. Aceste aspecte au fost discutate şi la Glasgow, acolo unde s-a luat decizia ca, la nivel mondial, să se lupte împotriva defrişărilor, adică a transformări terenurilor în terenuri agricole. România, într-adevăr, trebuie să lupte împotriva tăierilor ilegale şi Ministerul Mediului implementează sisteme eficiente prin care combatem acest fenomen. SUMAL 2.0, cel pe care l-am lansat în ianuarie 2021, un sistem informatic cu peste 150.000 de utilizatori, cu peste 6,8 milioane de interogări în Inspectorul Pădurii, cu peste 4.900 de apeluri telefonice de raportare de transporturi ilegale, care nu permite ca niciun camion să circule pe drumurile publice fără a fi verificat. În 2021, comparativ cu 2020, s-a înregistrat un puternic trend ascendent, de 46% a numărului de infracţiuni constatate, de 40% a dosarelor penale înregistrate, peste 11.600 de dosare care au fost trimise la procurori. Este vorba despre o creştere la toate capitolele în ceea ce priveşte controalele efectuate de Gărzile Forestiere şi de Jandarmerie şi Poliţie", a susţinut Barna Tanczos.

Camera Deputaţilor s-a întrunit, luni, pentru a dezbate moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Mediului, Tanczos Barna, deputaţii urmând să dea şi votul final.

Şedinţa este condusă de către vicepreşedintele forului, Daniel Suciu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 164 parlamentari.

Pe data de 5 aprilie, USR a depus moţiunea simplă intitulată "Amar de mediu. Ministrul Tanczos Barna trebuie să plece cât încă mai avem păduri de apărat".

În acest context, USR susţine că ministrul Tanczos Barna este "principalul vinovat" pentru tăierile ilegale de păduri, pentru distrugerile provocate mediului, pentru incapacitatea statului de a profita de pe urma oportunităţilor oferite de economia verde şi pentru "dispreţul arogant" cu care este tratată societatea civilă atunci când atrage atenţia asupra problemelor.

Potrivit semnatarilor moţiunii, ministrului Mediului ar trebui să plece "nu numai" de la Guvern, ci şi din orice funcţie politică mai deţine.

"Această moţiune nu ar fi fost necesară dacă domnul încă ministru Tanczos ar fi avut bunul-simţ să se retragă singur din funcţie după ce un reportaj Recorder a arătat românilor ce fel de personaj a ajuns să se îngrijească de pădurile acestei ţări. Incompetenţa ar putea fi o scuză valabilă pentru domnia sa. S-au mai văzut cazuri de miniştri incompetenţi. Semnatarii acestei moţiuni cred însă că e vorba de mai mult decât atât. Incompetenţa e dublată de rea voinţă militantă, cinism şi eforturi conştiente de sabotare a propriului mandat. Domnul ministru nu respectă nici cetăţenii acestei ţări în guvernarea căreia a ajuns, nici moştenirea pe care noi toţi trebuie să o lăsăm urmaşilor noştri", se arată în moţiunea USR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel