Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Potrivit unui nou raport al BestBrokers.com, Danemarca este cea mai accesibilă țară din Europa din punctul de vedere al achiziției unei locuințe în raport cu venitul mediu.
Prețul mediu al unei proprietăți de 100 de metri pătrați este echivalent cu 114 salarii nete în Danemarca, plasând țara nordică în topul celor mai abordabile țări europene pentru achiziționarea unei locuințe.
Printre altele, Danemarca a fost cea mai scumpă țară din UE în 2023 (prețurile bunurilor și serviciilor au fost cu 43% mai mari decât media UE, conform Eurostat), iar salariul mediu anual a fost al șaptelea cel mai ridicat din Europa.
„Întrucât prețurile și veniturile variază foarte mult de la țară la țară, echipa BestBrokers a decis să examineze piața imobiliară în funcție de numărul salariil lunare necesare pentru a cumpăra o locuință în diferite țări europene”, se arată în raport.
Clasamentul accesibilității se bazează pe date care examinează prețurile caselor, venitul mediu net lunar, inflația și ratele dobânzilor ipotecare „reale”, adică ratele ipotecare ajustate în funcție de inflație, în 62 de țări din întreaga lume.
În ce țară din Europa ar trebui să economisiți cel mai mult
Potrivit acestui raport, Irlanda și Suedia se situează pe locurile doi și trei ca preț accesibil din Europa, cu 123 și, respectiv, 129 de salarii nete suficiente pentru a cumpăra o casă de 100 de metri pătrați. De precizat că acest calcul este pur teoretic. Deoarece nu sunt luate în considerare cheltuielile legate de hrană, facturi, copii sau orice altceva.
Cehia și Slovacia ocupă ultimele locuri în clasamentul european. În această din urmă țară, o casă medie de 100 de metri pătrați costă de 297 de salaraii medii lunare.
Conform aceluiași studiu, România ocupă locul 10, înaintea Austriei și Italiei, cu 173 de salarii medii lunare. Bulgaria este pe o poziție mult mai joasă, cu 199 de salarii medii, mult deasupra Ungariei (226) și Poloniei (242).
Ratele reale ale dobânzilor ipotecare în Europa
Unul dintre punctele cheie este numărul creditelor ipotecare reale în fiecare țară. Studiul a folosit datele aferente valabile pentru trimestrul trei al anului 2024.
Potrivit raportului, cea mai mare rată reală a dobânzii ipotecare este în Rusia, unde un program de credit ipotecar garantat de stat s-a încheiat în iulie 2024. Alte țări europene cu rate ipotecare reale mari sunt Letonia (6,65%) și Polonia (5,1%). În Germania rata este de 1,85%, în Regatul Unit este de 1,77%, în Franța de 1,13%, în Italia de 0,99% și în Țările de Jos de 0,96%.
Ratele ipotecare reale sunt negative în Belgia (-0,52%) și Suedia (-1,21%). Aceste rate „nu sugerează că cumpărătorii de locuințe din aceste țări nu vor plăti dobândă pentru creditul lor, indicând doar că prețul real (față de costul nominal) al împrumutului ar putea să fi scăzut”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...