Un proiect criticat de apărătorii animalelor, dar salutat de olandezii nevoiți să găsească soluții care mai de care mai inventive pentru dezvoltarea țării lor, în fața amenințării apelor în creștere. În prezent, 26% din suprafața Țărilor de Jos se află sub nivelul mediu al mării. Situată într-o deltă formată din patru râuri - Rinul, Meuse, Scheldt și Ems - țara este în pericol să se scufunde. Potrivit unui studiu publicat în 2017 de cercetătorii Universității din Utrecht, nivelul Mării Nordului ar putea crește cu 1 metru până la 1,5 metri până în 2100.
Rinul, care constituie cea mai aglomerată cale navigabilă din Europa, ar trebui astfel amenajat pentru a susține un debit de cel puțin opt ori mai mare decât debitul actual pentru a menține navigabilitatea, prevenind în același timp inundațiile. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că, potrivit companiei Water Board, frecvența ploilor a crescut cu 25% din 1910. În total, 70% dintre olandezii sunt amenințați să le fie inundate locuințele.
Olandezii au creat Țările de Jos
„Problema managementului apei a existat dintotdeauna în Țările de Jos. Mereu au fost inundații”, spune Yann Friocourt, expert la Rijkswaterstaat, ramura executivă a Ministerului olandez al Infrastructurii și Apei. Potrivit precizărilor sale, controlul inundațiilor a făcut întotdeauna parte din viața de zi cu zi a olandezilor. O vorbă din popor spune „Dumnezeu a creat Pământul, dar olandezii au creat Țările de Jos”.
Construcția polderelor este cel mai izbitor exemplu. Aproximativ un sfert din suprafața totală a țării este acoperită de aceste terenuri obținute prin drenarea artificială a zonelor apoase. Înconjurate de diguri, polderele sunt asigurate de canale de drenaj și irigare, șanțuri și pompe de apă care au înlocuit morile de vânt încă din secolul al XIX-lea. Aeroportul din Olanda este astfel construit pe un polder la 4,5 metri sub nivelul mării.
Primele construcții împotriva inundațiilor datează din secolul al V-lea î.Hr. La început au fost din pământ și pietre, la care s-au adăugat, mai apoi, întăririle din lemn. În Evul Mediu au apărut și primele firme pentru întreținerea digurilor, pentru secarea mlaștinilor și a lacurilor interioare. Cu timpul acest sector s-a perfecționat, au fost găsite soluții spectaculoase. „Totul este atât de bine organizat, încât populația uită că există un risc. Aceste amenințări fac parte din inconștientul colectiv, fără a da naștere la preocupări reale în fiecare zi”, spune Yann Friocourt.
20.000 de kilometri de diguri
Cu toate acestea, dintre marile inundații care au țesut istoria țării, ultima este încă proaspătă în amintirea oamenilor. La 31 ianuarie 1953, o furtună puternică de iarnă combinată cu mareele înalte a provocat una dintre cele mai grave dezastre naturale din regiune. Apa a urcat cu până la 4,50 metri deasupra nivelului obișnuit, a spart 89 de diguri și luându-i prin surprindere pe olandezii treziți din somn în plină noapte. Aproape 1.800 de oameni au fost măturați de ape, 200.000 de capete de vite au pierit, sate întregi au fost acoperite de ape și mii de hectare au rămas necultivate mai mulți ani la rând.
Ca răspuns la inundațiile din 1953, guvernul a lansat imediat Planul Delta. În decurs de patruzeci de ani, acest imens proiect de inginerie civilă a făcut posibilă construirea a 20.000 de kilometri de diguri în partea de sud-vest a țării. „Obținerea unui dosar pentru infrastructură necesită mult timp”, explică Robert Slomp, consilier tehnic pentru managementul riscului de inundații la Rijkswaterstaat. Acest plan a servit pentru a ne pune în comun cunoștințele, dar și pentru a pune uleiul la locul potrivit pentru ca roțile birocrației să meargă mai repede», a comentat el.
Dintre cele vreo cincisprezece structuri construite, există diguri simple din beton care închid definitiv un braț de apă și diguri intermediare cu uși care se pot închide dedesubt. „Dar cel mai ambițios sistem este cel în care brațul mării rămâne deschis pentru navigație. Două brațe metalice uriașe se vor închide atunci când se apropie o furtună și există teamă de inundații de coastă”, spune Yann Friocourt. Programul a fost relansat în 2012 pentru a renova 1.320 km de diguri până în 2050. O finanțare de 20 de miliarde de euro.
Diguri, ecluze, baraje... infrastructurile se înmulțesc. Afectate din nou de inundații majore în 1995, Țările de Jos au fost nevoite să-și regândească strategia pentru a se adapta cât mai bine la clima viitoare. Dacă primul principiu al politicii de protecție a apelor constă în construirea de diguri pentru protejarea terenurilor, al doilea vizează dezvoltarea teritoriilor. „Ideea este să construim clădiri suficient de înalte, zone puțin mai înalte, diguri secundare și terțiare care să încetinească inundațiile și să limiteze astfel amploarea pagubelor”, explică Yann Friocourt.
A gândi cu apa mai degrabă decât a lupta împotriva ei pare să fie motto-ul olandezilor. Pomparea apei pentru a transforma terenurile apărute în teren arabil sau modificarea cursului râurilor și râurilor face parte din această strategie. În IJburg, în estul Amsterdamului, în 1996 a fost instalat un complex de locuințe de o sută de case plutitoare. Și în 2006, programul „Mai mult spațiu pentru râu” a reunit 34 de proiecte care vizează reamenajarea unei părți a teritoriului în vederea refacerii căilor navigabile până la spațiul pe care îl ocupau înainte ca oamenii să transforme peisajul.
În același timp, soluțiile bazate pe natură au crescut în importanță în ultimele două decenii. Centura de dune de-a lungul coastei, care actioneaza ca o bariera naturala impotriva inundatiilor, este de exemplu intretinuta in mod regulat pentru a nu ajunge sa fie erodata de mare.Aspirat din Marea Nordului si din lacurile olandeze, nisipul este folosit pentru a acoperi pre-dunele si digurile existente sau prelungesc plajele.
3,6 milioane de oameni în zone amenințate de inundații
„Cu toate acestea, nu vom putea rezolva totul cu soluții bazate pe natură”, insistă Robert Slomp. În orașele de pe litoral, înălțimea dunelor este o pacoste pentru locuitori. Deci, trebuie evaluate toate strategiile propuse». În cazul unei probleme majore, a treia și ultima componentă a politicii de protecție a apei a presupus înființarea unor centre pentru agenții de criză. Ei se antrenează constant pentru a elabora planuri de evacuare.
„Deoarece Olanda este o țară foarte dens populată, este imposibil să-i evacuăm pe toți”, precizează Yann Friocourt. Prin urmare, ar fi necesar să se asigure că oamenii care se află în cea mai critică situație sunt salvați, de exemplu în spitale. „Dar de fapt, nuanță Robert Slomp, chiar și această selecție pare dificilă când 3,6 milioane de oameni trăiesc într-o zonă inundabilă. În ceea ce privește procedurile de relocare, acestea sunt în prezent puțin studiate. „Opinia publică este încă departe de a accepta ideea de a se muta”, a spus consilierul.
Pe măsură ce încălzirea globală se accelerează, olandezii se văd nevoiți să-și regândească din nou strategia privind apa. ”Schimbările climatice exacerbează și riscul inundațiilor legate de râuri”, avertizează Yann Friocourt. Anterior, zăpada se acumula în Alpi iarna și se topea ușor vara. Astăzi, cade direct sub formă de ploaie, ceea ce modifică debitul râurilor. „Anul 2021 ne-a arătat că acum putem avea inundații uriașe la mijlocul lunii iulie, lucru nemaiauzit până acum”, adaugă Robert Slomp.
Un model bazat pe compromis
În prezent, există două școli de gândire. În timp ce inginerii pariază pe potențialul soluțiilor tehnice, geografii solicită favorizarea călătoriilor. „Tocmai din acest motiv facem o reflecție complexă asupra întregii zone a apei. În contextul climatic actual, trebuie să învățăm să înțelegem ce vrem să păstrăm și ce vrem să organizăm diferit”, spune Yann Friocourt. În timp ce Țările de Jos se confruntă în același timp cu o criză majoră de mediu și agricultură, expertul consideră că soluția la această criză este inseparabilă de problemele de gestionare a apei și de adaptare la schimbările climatice.
Toate aceste reflecții vor trebui să conducă în următorii ani la o alegere a societății. Nu foarte centralizat, sistemul politic al Olandei se bazează în esență pe compromis, permițând tuturor sectoarelor să desfășoare cercetări în comun. „În general, statul este dornic să acționeze în bună colaborare cu populația, fie și doar pentru a explica măsurile înainte de a fi puse în aplicare”, asigură Robert Slomp.
O bună gestionare a măsurilor de adaptare datorează mult cetățenilor. Specific Țărilor de Jos, taxa pe apă plătită de aceasta din urmă face posibilă finanțarea epurării apelor uzate precum și întreținerea pâraielor, canalelor, barajelor și a protecției împotriva eventualelor inundații. Pentru Robert Slomp, adevăratul succes al Olandei constă în funcționarea birourilor regionale de apă: „Datorită capacității lor de a percepe taxe, aceste organizații sunt capabile atât să plătească experți, cât și să asigure întreținerea gospodăririi apei. Am găsit un echilibru real în problema finanțării”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...