Țările UE au decis retragerea din Tratatul privind Carta Energiei
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
UE ieșe din Tratatul privind Carta Energiei
UE ieșe din Tratatul privind Carta Energiei
Țările Uniunii Europene au convenit în unanimitate joi să renunțe la un tratat internațional privind energia.

Această hotărâre a fost luată din cauza îngrijorărilor legate de faptul că acest tratat protejează investițiile în combustibili fosili și subminează eforturile de combatere a schimbărilor climatice, a declarat președinția belgiană a UE.

Tratatul privind Carta Energiei stabilit în 1998 permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru politicile care le afectează investițiile. În ultimii ani, unele companii l-au folosit pentru a intenta procese împotriva măsurilor de închidere sau de restricționare a proiectelor de utilizare a combustibililor fosili.

Bruxellesul a propus anul trecut o ieșire a UE din tratat, după ce state membre precum Danemarca, Franța, Germania, Luxemburg, Polonia, Spania și Olanda au anunțat planuri individuale de a renunța, majoritatea invocând preocupări legate de schimbările climatice.

UE a argumentat că tratatul nu mai era în concordanță cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice și cu ambițiile UE în ceea ce privește tranziția energetică. Parlamentul European a aprobat luna trecută această decizie.

Statele membre care doresc să rămână părți contractante și după retragerea UE vor putea vota acet lucru în cadrul viitoarei Conferințe privind Carta Energiei, care se preconizează că va avea loc până la sfârșitul anului 2024.

Înainte de a ieși din tratat, UE a convenit că va aproba mai întâi mai multe reforme.. Aceastea ar schimba modul în care tratatul se raportează la situația climatică globală. 

Aproximativ 50 de semnatari ai tratatului au convenit asupra acestor reforme propuse în 2022. Una dintre modificările cheie este reducerea de la 20 ani la 10 ani a perioadei în care firmele energetice din aceste țări ar continua să beneficieze de protecția oferită de tratat pentru investițiile lor existente în UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel