Această hotărâre a fost luată din cauza îngrijorărilor legate de faptul că acest tratat protejează investițiile în combustibili fosili și subminează eforturile de combatere a schimbărilor climatice, a declarat președinția belgiană a UE.
Tratatul privind Carta Energiei stabilit în 1998 permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru politicile care le afectează investițiile. În ultimii ani, unele companii l-au folosit pentru a intenta procese împotriva măsurilor de închidere sau de restricționare a proiectelor de utilizare a combustibililor fosili.
Bruxellesul a propus anul trecut o ieșire a UE din tratat, după ce state membre precum Danemarca, Franța, Germania, Luxemburg, Polonia, Spania și Olanda au anunțat planuri individuale de a renunța, majoritatea invocând preocupări legate de schimbările climatice.
UE a argumentat că tratatul nu mai era în concordanță cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice și cu ambițiile UE în ceea ce privește tranziția energetică. Parlamentul European a aprobat luna trecută această decizie.
Statele membre care doresc să rămână părți contractante și după retragerea UE vor putea vota acet lucru în cadrul viitoarei Conferințe privind Carta Energiei, care se preconizează că va avea loc până la sfârșitul anului 2024.
Înainte de a ieși din tratat, UE a convenit că va aproba mai întâi mai multe reforme.. Aceastea ar schimba modul în care tratatul se raportează la situația climatică globală.
Aproximativ 50 de semnatari ai tratatului au convenit asupra acestor reforme propuse în 2022. Una dintre modificările cheie este reducerea de la 20 ani la 10 ani a perioadei în care firmele energetice din aceste țări ar continua să beneficieze de protecția oferită de tratat pentru investițiile lor existente în UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...
Declarația SAF-T pentru iunie...
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Proiectul noii legi a...
E.ON Drive Infrastructure...
Administraţia Naţională de...
Decizia Curții Constituționale...
Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...
Numărul lucrătorilor străini...
Canicula şi disconfortul termic...
China a încheiat primul...
Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...
BVB a câştigat aproape nouă...
Investitorii globali au...
Scope Rating a îmbunătăţit...
Fondurile de pensii...
Peter Magyar promite un „New...