Țările UE, tot mai polarizate în privința adoptării energiei nucleare

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Energie nucleară
Energie nucleară
În cadrul unor discuții purtate luni de reprezentații statelor membre UE, s-au definitivat cele două tabere care împart opinii diferite în materie de implementare a energiei nucleare.

Pe de o parte, una, în favoarea acestori măsuri, condusă de Franța și grupul care se opune acestei inițiative, condusă de Austria și Germania, care tind spre a prioritiza energia regenerabilă.

Diviziunile dintre cele 27 de state membre în ceea ce privește energia nucleară au jucat un rol din ce în ce mai perturbator în procesul de elaborare a politicilor UE în ultimul an, întârziind elaborarea politicilor din pricina neînțelegerilor legate de promovarea energiei atomice pentru a atinge obiectivele privind emisiile de CO2.

Înainte de reuniunea de luni a miniștrilor energiei din țările UE, două grupuri rivale de miniștri s-au întâlnit pentru a stabili o strategie de susținere a tehnologiei energetice preferate, scrie Reuters.

Un grup de 13 țări care înclină spre adoptarea energiilor nucleare în UE, în frunte cu Franța, a solicitat politici mai puternice în acest sens și a declarat că recentele progrese înregistrate la Bruxelles în ceea ce privește recunoașterea importanței energiei nucleare în mixul energetic trebuie să se transforme acum în proiecte concrete și în programe de finanțare.

"Acest impuls trebuie acum transformat într-un cadru european cuprinzător și favorabil pentru dezvoltarea nucleară, care să exploreze dimensiunile esențiale ale politicilor, inclusiv finanțarea", a declarat grupul într-o declarație comună.

Declarația a fost semnată de Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Franța, Ungaria, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia. Italia a participat la reuniunea pro-nucleară, dar nu a semnat declarația.

Între timp, Austria și Germania au susținut, într-un apel condus de 13 țări, demersurile pentru a determina Bruxelles-ului să promoveze energia regenerabilă. Diplomații UE din această tabără au declarat că scopul este de a pune accentul pe investițiile în energia regenerabilă și în rețelele electrice în detrimentul energiei atomice.

"Finanțarea ar trebui să se concentreze pe tehnologiile eficiente din punct de vedere al costurilor acolo unde există obiective comune", se arată în declarație.

UE are obiective comune pentru extinderea energiei regenerabile, dar nu are obiective comune pentru energia nucleară.

Declarația a fost semnată de Danemarca, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia și Spania.

Cipru, Lituania și Belgia - care deține președinția rotativă a UE, un rol care, de obicei, face ca o țară să se retragă de la participarea la astfel de declarații - nu au semnat niciuna dintre declarații. Țările de Jos au semnat ambele declarații.

Franța, care obține aproximativ 70% din energia sa de la energia nucleară, este principalul producător de energie nucleară în Europa. Printre aliații Franței se numără unele țări din Europa de Est, care au reactoare nucleare sau intenționează să le construiască pentru a renunța la cărbunele extrem de poluant, cum este și cazul României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

Carne / FOTO: Freepik
În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik

pixel