Acești bani reprezintă suma pe care Grupul celor șapte (G7) s-a angajat să o obțină pentru a susține efortul de război al Ucrainei, bani care vor fi asigurați de veniturile din activele rusești înghețate, a declarat vineri ministrul italian al economiei.
Planul G7 pentru Ucraina se bazează pe un împrumut multianual care utilizează viitoare dobânzi provenite din cei aproximativ 300 de miliarde de dolari din fondurile suverane rusești înghețate în băncile occidentale, cea mai mare parte a acestora fiind blocată în Uniunea Europeană.
Vorbind în marja unei reuniuni a miniștrilor europeni de finanțe la Luxemburg, ministrul economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că statele UE vor contribui cu între "50 și 60%" la plata împrumutului.
Remarcile sale par să intre în conflict cu cele ale prim-ministrului Giorgia Meloni, care, la sfârșitul summitului G7 din Italia din această lună, a declarat că statele europene nu vor fi implicate direct pentru moment în emiterea împrumutului de 50 de miliarde de dolari.
"Vom începe să discutăm partea pentru SUA, Canada, Japonia și Marea Britanie", a adăugat Giorgetti.
Rezervele băncii centrale ruse și alte active suverane au fost înghețate în cadrul sancțiunilor G7 impuse ca urmare a invaziei Ucrainei de către Moscova în februarie 2022.
Aproximativ 190 de miliarde de euro din aceste active sunt deținute în Euroclear, un depozitar central de valori mobiliare cu sediul în Belgia, ceea ce face din UE un actor-cheie în orice plan de utilizare a activelor. Statele Unite dețin aproximativ 5 miliarde de dolari din total.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...