Taxa auto. Câți bani vor recupera, de fapt, românii
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Măsura amânării ratelor face parte din programul Sprijin pentru România
Măsura amânării ratelor face parte din programul Sprijin pentru România
Conform Ordonanței de Urgență nr. 35/2019, publicată joi în Monitorul Oficial, proprietarii de autoturisme care nu au primit înapoi fostele taxe auto vor încasa sumele în integritatea lor, chiar dacă au datorii la stat. 

Ceea ce înseamnă că statul va recupera ulterior respectivele datorii. Guvernul a decis, se pare, să restituie mai repede banii pe fostele taxe auto, adică până mâine, 31 mai. Data inițială era de 30 iunie. „Prin derogare (...), restituirea sumelor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență (adică fostele taxe auto - n. red.) se face fără a opera compensarea”, se subliniază în ordonanța menționată mai sus.

De regulă, când o persoană are datorii la stat, dar trebuie, în același timp, să recupereze bani de la stat se aplică mecanismul compensării. Altfel spus, statul scade datoriile din suma ce trebuie restituită persoanei respective. Evident, este posibil ca suma de restituit să acopere integral sau doar parțial datoriile, caz în care persoana respectivă nu vede efectiv niciun ban, ci doar i se șterge datoria sau o parte a acesteia.

Citește și Taxele auto. Numai acești români vor primi banii înapoi

În cazul fostelor taxe auto, Guvernul este presat de autoritățile europene să le restituie cât mai repede, cu tot cu dobânzile aferente, ca să nu riște amendarea României. Din acest motiv Guvernul preferă să treacă peste compensare și să dea banii înapoi cât mai repede.

Fostele taxe auto care trebuie restituite sunt taxa specială, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante și timbrul de mediu. Aceste taxe erau plătite la prima înmatriculare a mașinilor în România, indiferent dacă erau vechi sau noi, dar Curtea de Justiție a Uniunii Europene le-a declarat, pe rând, ilegale. Astfel, Guvernul a fost obligat să restituie banii proprietarilor de mașini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...


pixel