Aurul a depășit pentru prima dată pragul de 3500 $: Ce înseamnă asta?
Aurul continuă să doboare...
De aceea, Guvernul american a anunțat că intenționează să impună taxe vamale de până la 3521% asupra panourilor solare provenite din Asia de Sud-Est, pentru a compensa măsurile de sprijin acordate de China producției acestei industrii din țările vizate. Taxele vamale vizează companii care activează în Cambodgia, Malaezia, Thailanda și Vietnam, potrivit Administrației pentru Comerț Internațional (ITA), o agenție aflată în subordinea Departamentului Comerțului al SUA.
Ancheta americană confirmă subvenții chineze transnaționale
O altă agenție din cadrul aceluiași minister, Comisia pentru Comerț Internațional (ITC), trebuie să stabilească până la 2 iunie dacă subvențiile acordate acestor companii au afectat concurenții americani și dacă vor fi sau nu impuse taxele vamale propuse de ITA.
Potrivit concluziilor unei anchete lansate în aprilie 2024, „companiile din fiecare țară au primit subvenții din partea guvernului chinez. Aceasta este una dintre primele anchete în care Departamentul Comerțului a reușit să demonstreze existența unor subvenții transnaționale”, a precizat ITA într-un comunicat.
12 miliarde de dolari în produse importate
În medie, taxele vamale propuse variază între 34,41% pentru panourile solare și celulele provenite din Malaezia și până la 651,85% (aproape de 7 ori prețul de vânzare) pentru cele provenite din Cambodgia. Însă cel puțin două companii cambodgiene, Hounen Solar și Solar Long PV-Tech, ar urma să se confruntă cu taxe vamale de 3521% – adică taxe echivalente cu peste 35 de ori valoarea produselor lor. În total, acestea vizează aproape 12 miliarde de dolari în produse importate în 2023, potrivit datelor furnizate de Departamentul Comerțului.
Dacă vor fi aplicate, aceste taxe vamale s-ar adăuga celor 10% impuse de președintele Donald Trump începând cu 2 aprilie asupra marii majorități a produselor care intră în Statele Unite. S-ar adăuga, de asemenea, taxelor vamale așa-zis „reciproce”, anunțate în aceeași zi și suspendate o săptămână mai târziu. În cazul Vietnamului, acest lucru ar însemna, de exemplu, taxe suplimentare de 38%.
Ancheta a fost lansată în aprilie 2024, în urma unei solicitări depuse de alianța americană pentru industria solară, care reunește principalele companii din domeniu și care a acuzat concurența din cele patru țări din Asia de Sud-Est că nu sunt altceva decât filiale ale unor companii chineze, beneficiind astfel de subvenții din partea Beijingului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Aurul continuă să doboare...
Fondul Monetar Internațional a...
Prețurile petrolului au crescut marți, revenindu-și după...
O tranzcție care va fi...
Donald Trump vrea să relanseze industria fotovoltaică...
Huawei Technologies se...
Planurile UniCredit SpA de a...
Un inculpat trimis în judecată...
Ministerul Energiei a modificat...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...
Beijingul cere sprijinul...
Universitatea Harvard a declanșat un proces federal...
Ore de muncă nedeclarate în...
BNR a publicat noile rate ale...
Aurul devine prea scump pentru...
De pildă, penicilina nu se mai...
Dolarul american se prăbușește...
Autoritatea Națională de...
Ministerul Finanțelor acordă...
Reuters explică, într-o...
Înalta Curte de Casație și...
Prețurile la electricitate...