Tehnologia care folosește lumina pentru a controla efectul medicamentelor
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
O tehnologie dezvoltată de cercetători din Israel
O tehnologie dezvoltată de cercetători din Israel
"Această tehnologie deschide oportunități pentru aplicații biomedicale și biotehnologice"

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au dezvoltat o nouă tehnologie care ar putea controla mai bine efectul medicamentelor în corpul uman, folosind lumina ultravioletă. Tehnologia se bazează pe "fabricile virale" create de virusul rujeolei atunci când infectează o celulă.

După cum sugerează și numele, aceste compartimente sunt create în interiorul celulei gazdă și conțin materialul necesar pentru a produce alte particule de virus. Studii recente au arătat, de asemenea, că aceste "fabrici virale" sunt, de fapt, structuri lichide. 

Condusă de doctorandul Itai Katzir, echipa de cercetători a conceput o peptidă - o proteină de mici dimensiuni - care formează compartimente similare unor "fabrici virale". Peptidei i s-a adăugat apoi o caracteristică unică: controlul încapsulării și eliberării moleculelor cu ajutorul luminii UV. 

Dr. Ayala Lampel, care a supervizat lucrările de cercetare, spune: "Scopul nostru a fost de a proiecta compartimente de tip lichid dintr-un complex de molecule peptidice și ARN care să permită încapsularea eficientă a diferitelor biomolecule, păstrând în același timp structura lor nativă."

"Am demonstrat că, prin expunerea compartimentelor la lumină UV și eliberarea grupului protector, putem controla eliberarea biomoleculelor încapsulate", a adăugat ea. "O altă proprietate unică a acestui sistem este permeabilitatea și capacitatea de încărcare ridicată a moleculelor încapsulate, care este limitată în parte de tehnologiile actuale."

"Această tehnologie deschide posibilități pentru aplicații biomedicale și biotehnologice, inclusiv încapsularea, livrarea și eliberarea de medicamente, proteine, anticorpi sau alte molecule terapeutice."

Citește și Google a dezvoltat o funcție care descifrează scrisul de mână al medicilor

Funcția de transcriere va apărea în aplicația Google Lens. Pentru a descifra scrisul de mână al unui medic, trebuie făcută o fotografie a rețetei sau trebuie încărcată o imagine făcută anterior. După procesarea fotografiei, tehnologia găsește și evidențiază numele medicamentelor din text.

Noua funcție va fi utilizată ca instrument de sprijin: pentru că ultimul cuvând în descifrarea unei rețete va aparține farmacistului. Google nu a precizat când anume va fi lansată această tehnologie. Citește mai departe AICI

Citește și Fuziune nucleară. Pas revoluționar în domeniu, anunțat de oamenii de știință

"Pentru cei mai mulți dintre noi, aceasta era doar o chestiune de timp", a declarat un cercetător senior în domeniul fuziunii, familiarizat cu activitatea instalației naționale de aprindere de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California, unde a fost făcută descoperirea.

Descoperirea a fost raportată pentru prima dată de Financial Times duminică. Noua evoluție a fost confirmată de două persoane familiarizate cu cercetările, care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a evita să devanseze anunțul oficial. Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, urmează să facă anunțul oficial marți, în cadrul unui eveniment mediatic prezentat ca fiind dezvăluirea "unei descoperiri științifice majore". Pentru mai multe detalii, citiți AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel