"Referitor la procesul de reglementare în general, vreau să punctez câteva elemente importante. Reglementările nu trebuie să afecteze competitivitatea instituţiilor financiare. Desigur, sunt puţine reglementări neutre total pe termen scurt din perspectiva actorilor pe piaţă, însă este nevoie de identificarea unor mecanisme care să sprijine competitivitatea într-o perspectivă medie. Astfel, trebuie evitate excesele de reglementare în vederea menţinerii competitivităţii instituţiilor financiare europene la nivel internaţional. Reglementările supra-naţionale nu trebuie să afecteze capacitatea companiilor autohtone de a se finanţa. În acest sens, orice iniţiativă trebuie analizată inclusiv din perspectiva impactului potenţial asupra mediului de afaceri. Este adevărat că, de multe ori, nu poate fi evitat un impact negativ pe termen scurt şi mediu, însă exact acesta este rolul analizei ex-ante - ne permite să venim din timp cu un pachet de măsuri compensatorii, astfel încât să atenuăm şocurile generate de introducerea unor noi reglementări", a spus Eugen Teodorovici, la conferinţa Profit Financial Forum, cu tema 'Impactul reglementărilor asupra pieţelor financiare. De la bune intenţii la consecinţe neaşteptate'.
El a afirmat că rolul principal al reglementărilor în sectorul financiar este eliminarea riscurilor sistemice. Acest aspect întruneşte cel mai uşor un consens.
"Toţi sunt de acord că riscurile sistemice trebuie eliminate, însă de multe ori, diferite entităţi operează cu definiţii diferite. Totuşi, dat fiind faptul că stabilitatea financiară este incontestabil unul dintre factorii fără de care o economie nu poate creşte şi nu se poate dezvolta în mod sustenabil, trebuie făcute eforturi, astfel încât, cele mai bune resurse umane şi cea mai bună expertiză să fie alocate exact acestei zone. Nu există laude şi premii pentru atenuarea unor riscuri ascunse. Decidenţii politici şi instituţiile de supraveghere şi reglementare sunt întotdeauna confruntaţi cu această dilemă aproape filosofică: când şi cum să intervii proporţional în piaţă, în vederea eliminării unor riscuri a căror consecinţe pot fi observate şi evaluate de societate doar după ce acestea se materializează", a spus Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanţelor a menţionat că intervenţiile în zona reglementărilor trebuie să fie proporţionale şi echilibrate. Acest din urmă punct, este cel mai greu de realizat în practică. Însă, ca în multe alte situaţii din viaţă, intenţiile contează enorm.
"Altfel spus, ştim că nu vom atinge un echilibru perfect, dar printr-un efort sincer în această direcţie, vor reuşi să evoluăm asimptotic către acest obiectiv. Părerea mea este că, inclusiv acest Forum s-ar putea dovedi util în demersul nostru de a schiţa un cadru de reglementare proporţional şi echilibrat, care să elimine riscurile sistemice, lăsând în acelaşi timp loc liber competiţiei", a mai declarat Eugen Teodorovici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...