Teodorovici: ”Politica fiscală din România, una de Ev Mediu!”
Autor: DCBusiness Team | 06 iul 2022, 11:34
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici critică politica fiscală anunțată de Gvern despre care spune că este una de Ev Mediu.

Fostul ministru de Finanșe spune că: ”“Pas cu pas”, politica fiscală din România devine una mai degrabă de Ev Mediu și NU una modernă, corelată și conectată la situația economică internațională și mai ales … una de susținere și încurajare a capitalului privat din România”.

Într-o postare pe Facebook, Teodorovici analizează scurt câteva dintre măsurile anunțat de guvern.

Despre majoratea TVA de la 5% la 9% atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman şi animal, cât și pentru serviciile de restaurant şi de catering și pentru activitățile de cazare hotelier, Teodorovici apreciază că posibile efecte ar putea fi scăderea consumului la produsele agro-alimentare și implicit scăderea încasărilor la bugetul de stat dar, mai ales, afectarea sectorului HORECA și a industriei de turism fie și prin determinarea turiștilor români să aleagă destinații externe unde prețurile și calitatea serviciilor sunt mult mai atractive.

În cazul majorării impozitul pe dividende de la 5% la 8%, printre posibilele efecte ar putea fi faptul că firmele din România își vor scoate în cursul acestui an dividende pentru a plăti un impozit mai mic, iar începând de anul viitor vor evita (pe cât posibil) scoaterea dividendelor din firmă, preferând cumpărăturile “pe firmă ”, dar NU pentru firmă … doar pentru nevoile personale.

În ceea ce privește eliminarea posibilității de a opta pentru aplicarea impozitului de 16% pe profit în situația în care erau îndeplinite condițiile legate de valoarea capitalului social și a numărului de salariați ar putea avea ca efect ”eliminarea uneia dintre cele mai apreciate măsuri la nivelul Uniunii Europene, de atragere și de susținere a firmelor (POSIBILITATEA de a ALEGE între un impozit de 1% pe cifra de afaceri și un impozit de 16% pe profit), va face ca multe dintre firmele care aveau venituri anuale de până la 1.000.000 de euro să înființeze noi microîntreprinderi către care vor transfera o parte din activitate, astfel încât să plătească același impozit bugetului de stat, de 1%. Astfel, în loc să folosească timpul și resursele pentru dezvoltarea activității lor, acestea se vor concentra să găsească acele soluții care pot duce la evitarea creșterii obligațiilor față de statul român”.

Despre reducerea plafonului până la care se acordă facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor, în sectorul agricol şi în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv ae putea avea ca efect reluarea procesului de migrare a forței de muncă din România către țările din Vestul UE și, implicit, la încetinirea realizării proiectelor de infrastructură, o lipsă acută a forței de munca necesară activităților agricole și industriei alimentare și nu numai.

O altă modificare ce este propusă de GUvern este introducerea ca bază lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate la salariul minim brut, pentru veniturile realizate din contractele individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial al căror valoare este sub acest nivel. Astfel, venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile și nu venitul realizat de salariat.

Despre această modificare, Eugen Teodorovici spune că ar putea avea ca efect ”dispariția posibilității atât pentru angajator de a mai avea personal pentru activitățile “part-time”, dar și pentru românii care doresc să presteze, pe lângă locul de muncă cu normă întreagă, o activitate “part-time” pentru a-și crește veniturile! Motivul este acela că venitul dobândit de un angajat în urma unei activități “part-time” va fi mai mic decât contribuțiile (CAS și CASS) pe care trebuie să le plătească statului român”.

Fostul ministru comentează că aceste ”lovituri date sub centură, mediului de afaceri din România și cetățenilor acestei țări, de un guvern de conjunctură, credeți că va avea cineva vreo obiecție sau că va reacționa cineva?”

Eugen Teodorovici, în încheierea mesajului, spune că: ”Concluzia este una tristă și previzibilă! Nu este vorba nici de Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Comisia Europeană sau de altă instituție europeană și nici despre vreo putere statală de dincolo sau de dincoace de Oceanul Atlantic. Nu este vorba nici măcar despre războiul din estul continentului european … este VORBA DESPRE NOI! Facem TOT ce ni se cere și acceptam TOT ce ni se dă NU avem atitudine, mândrie, orgoliu, ambiție sau vreo fărâmă de spirit civic …”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Curs valutar. Leul se revigorează față de euro și dolar

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Viața la bloc. Condiții mai stricte pentru administratori

Cei care vor să fie administratori de bloc, începând din...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?