Tesla înregistrează imagini fără știrea proprietarilor? Videoclipuri foarte personale, partajate între angajați

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Un autoturism Tesla / Foto: Oana Pavelescu
Un autoturism Tesla / Foto: Oana Pavelescu
Recent s-a aflat că imagini filmate de camerele de la bordurile autovehiculelor Tesla au înregistrat imagini fără știrea proprietarilor iar imaginile au fost apoi făcute publice de angajați ai companiei.

Într-un mesaj afișat pe site-ul Tesla Inc. compania asigură milioanele de proprietari de mașini electrice că intimitatea lor "este și va fi întotdeauna extrem de importantă pentru noi". Camerele de luat vederi pe care le montează în vehicule pentru a asista la condus, notează pe site-ul său, sunt "proiectate de la zero pentru a vă proteja confidențialitatea".

Însă, între 2019 și 2022, grupuri de angajați ai Tesla au împărtășit în privat, prin intermediul unui sistem de mesagerie internă, videoclipuri și imagini uneori extrem de invazive care au fost înregistrate de camerele mașinilor clienților, potrivit unor declarații ai unor foști angajați, scrie Reuters.

Înregistrări în situații jenante

Unele dintre înregistrări au surprins clienți Tesla în situații jenante. Un fost angajat a descris o înregistrare video cu un bărbat care se apropia de mașină complet dezbrăcat.

De asemenea, au fost împărtășite și accidente și incidente rutiere. O înregistrare video a unui accident din 2021 arăta o Tesla care conducea cu viteză mare într-o zonă rezidențială lovind un copil care mergea pe bicicletă. Copilul a zburat într-o direcție, iar bicicleta în alta. Videoclipul s-a răspândit rapid în birourile Tesla din San Mateo, California.

Tesla afirmă în "Notificarea privind confidențialitatea clienților" că "înregistrările camerelor de luat vederi rămân anonime și nu sunt legate de dumneavoastră sau de vehiculul dumneavoastră". Dar șapte foști angajați au declarat pentru Reuters că programul informatic pe care îl foloseau la serviciu putea arăta locația înregistrărilor - ceea ce ar putea dezvălui unde locuiește un proprietar Tesla.

Filmări în timp ce mașinile sunt parcate?

Un fost angajat a mai spus că unele înregistrări păreau să fi fost făcute când mașinile erau parcate și oprite. În urmă cu câțiva ani, Tesla primea înregistrări video de la vehiculele sale chiar și atunci când acestea erau oprite, dacă proprietarii își dădeau acordul. De atunci, a încetat să mai facă acest lucru.

Angajații care au vorbit cu jurnaliștii Reuters au mai povestit că puteau vedea în interiorul garajelor clienților sau chiar imagini pe de proprietățile acestora.

Reuters nu a reușit să obțină niciunul dintre videoclipurile sau imaginile partajate și despre care foștii angajați intervievați au declarat că nu le-au păstrat. De asemenea, agenția de știri nu a putut stabili dacă practica de partajare a înregistrărilor, care a avut loc în unele părți ale Tesla încă de anul trecut, continuă și în prezent sau cât de răspândită a fost această practică. Unii foști angajați contactați au declarat că singura partajare pe care au observat-o a fost în scopuri profesionale legitime, cum ar fi solicitarea de asistență din partea colegilor sau a supervizorilor.

Împărtășirea videoclipurilor sensibile ilustrează una dintre caracteristicile mai puțin evidente ale sistemelor de inteligență artificială. Acestea necesită adesea armate de ființe umane pentru a ajuta la antrenarea mașinilor să învețe sarcini automatizate, cum ar fi conducerea.

Etichetarea marcajelor și obiectelor

Începând cu anul 2016, Tesla a angajat sute de persoane în Africa și, ulterior, în Statele Unite pentru a eticheta imagini pentru a ajuta mașinile sale să învețe cum să recunoască pietonii, indicatoarele stradale, vehiculele de construcții, ușile de garaj și alte obiecte întâlnite pe drum sau la casele clienților. Pentru a reuși acest lucru, cei care au etichetat datele au avut acces la mii de videoclipuri sau imagini înregistrate de camerele de luat vederi ale mașinilor pe care urmau să le vizualizeze și să identifice obiectele.

Tesla a automatizat din ce în ce mai mult acest proces și a închis anul trecut un centru de etichetare a datelor în San Mateo, California. Dar continuă să angajeze sute de etichetatori de date în Buffalo, New York. În februarie, Tesla a declarat că personalul de acolo a crescut cu 54% în ultimele șase luni, ajungând la 675 de persoane.

Doi foști angajați au declarat că nu au fost deranjați de partajarea imaginilor, spunând că clienții și-au dat consimțământul sau că oamenii au renunțat de mult timp la orice așteptare rezonabilă de a păstra confidențialitatea datelor personale. Cu toate acestea, alți trei au declarat că au fost deranjați de acest lucru.

"A fost o încălcare a vieții private, ca să fiu sincer. Și întotdeauna am glumit că nu voi cumpăra niciodată o Tesla după ce am văzut cum i-au tratat pe unii dintre acești oameni", a declarat un fost angajat. 

Un altul a spus: "Mă deranjează pentru că oamenii care cumpără mașina nu cred că știu că intimitatea lor nu este respectată... Am putea să-i vedem spălând rufe și făcând lucruri foarte intime. Le putem vedea copiii."

Un fost angajat nu a văzut nimic în neregulă cu partajarea imaginilor, dar a descris o funcție care permitea celor care etichetează datele să vadă locația înregistrărilor pe Google Maps ca fiind o "invazie masivă a vieții private".

În România erau înmatriculate 1.888 de autoturisme Tesla la finalul anului 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel