Producţia de energie electrică şi termică va scădea în 2025
Este estimarea Comisiei Naționale de Strategie și...
Conform îndatoririlor pe care le are în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), angajatorul are tot dreptul pentru a impune asta, însă, pentru a fi legal, trebuie să o facă pe propria sa cheltuială.
Testarea salariaților pentru depistarea unei infecții provocate de coronavirus se poate dovedi utilă dacă angajatorul vrea să împiedice îmbolnăvirile colective, a clienților sau terților cu care salariații intră în contact, notează Avocatnet. Împiedicarea îmbolnăvirilor nu este doar un deziderat, ci chiar o obligație pe care o are conform Legii nr. 319/2008 a securității și sănătății în muncă: “Angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă”.
Dacă, de exemplu, până acum angajatorul testa periodic doar pe salariații care, din diverse motive, nu s-au vaccinat, poate oricând să vină cu decizia de a testa întreg personalul, chiar și a celor inoculați. Așa cum studiile de specialitate realizate la nivel european au indicat, vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 oferă o anumită protecție împotriva infectării cu nouă tulpină Delta, dar nu în proporție de 100%. Totuși, inocularea acordă protecție ridicată împotriva formelor grave ale bolii.
COVID-19. Testarea OBLIGATORIE la JOB. Cine plătește
Mai mult, cheltuielile angajatorului legate de testarea salariaților, indiferent de contextul epidemiologic, sunt scutite de la plata impozitului și de contribuțiile sociale pentru pensii și sănătate, încă de la începutul anului.
Așa cum menționam într-un articol anterior, ideal ar fi să existe la nivelul firmei o politică privind testarea periodică - în felul acesta, va exista deplină transparență față de orice salariat angajat sau care va veni ulterior în firmă, dar și un cadru util pentru o eventuală inspecție fiscală, unde se vor putea pune în discuție astfel de cheltuieli ale firmei.
Reamintim faptul că testarea impusă angajaților pe banii lor, indiferent că sunt vaccinați sau nu, nu are acoperire legală, așa cum nu este legală nici impunerea salariaților să se vaccineze.
Dacă domeniul de activitate îi permite și dorește să reducă riscul îmbolnăvirilor, angajatorul poate decide și trecerea la munca la domiciliu sau telemuncă pentru salariații care își pot desfășura astfel activitatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Este estimarea Comisiei Naționale de Strategie și...
Ministrul Mediului, Mircea...
Nu mai există atractivitate...
China și-a construit o reputație solidă în explorarea...
Apărarea, energia, resursele...
Renault a surprins anul trecut...
Decizia vine în urma unei...
Uniunea Europeană reunește țări cu istorii, structuri...
China face un pas înainte în cursa înarmărilor,...
Decizia vine la doar trei zile după ce compania a...
Donald Trump și-a teiterat...
Totul trebuie să se rezolve în...
Discounturile la aur au crescut...
Grupaj de știri.
Sebastian Burduja a anunțat că...
Cursul valutar rezultat din...
Agenția de știri Mediafax și-a...
Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a...
Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989...
Serbia renunță la contractele de armament cu Rusia și...
Noile date marchează o ajustare față de estimările...
Au mers bine anul trecut, au...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Un cutremur mai neobișnuit a...
IMM România solicită crearea...
Elon Musk, cel mai bogat om din lume și apropiat al...